Пилешки хапки с лимон – бързо и вкусно за вечеря
Пилешките хапки с лимон ще ви станат любими, защото са вкусни и са лесни и бързи за приготвяне. Можете, дори е препоръчително, да ги накиснете предварително в марината – предния ден или сутринта, за да поеме пилешкото месо ароматите й.
Необходимите продукти са:
Пилешки гърди – 500 гр.
2 лимона
3 с.л. зехтин магданоз
1-2 скилидки чесън
200 мл бяло сухо вино
брашно
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете на ивици бялото пилешко месо. Накълцайте магданоза, смесете го 1 с.л. зехтин и лимоновия сок от 1 ½ лимон. Накиснете късчетата в тази марината и ги приберете в хладилника до момента, в който решите да ги сготвите.
В голям тиган загрейте 2 с.л. зехтин, в него задушете за няколко секунди нарязания на филийки чесън, след което го отстранете, и веднага след това изсипете пилешките хапки. Гответе на умерен до средно силен огън. Бъркайте месото непрекъснато.
След като месото се запечати от всички страни постепенно добавете бялото вино, сол и черен пипер на вкус. Оставете ястието да покъкри 10-тина минути, накрая добавете лимоновата марината, в която е киснало пилето и гответе още около 5 минути.
Ако сосът ми се стори прекалено рядък можете да го сгъстите с 1с.л. брашно или натурално царевично нишесте.
Пилешките хапки сервирайте с гарнитура от задушен грах, бял ориз или картофено пюре. Прекрасно е и със всяка сезонна салата. Не пропускайте да гарнирате всяка порция с парче пресен лимон.
7,448 преглеждания