Сладкиш със сушени плодове, ядки и много шоколад
Задава се дълъг уикенд и празници – в събота е Тодоровден, в неделя – 1-ви март, във вторник – Националният ни празник. Време за отмора и домашни радости. Защо не и за нещо домашно приготвено и вкусно.
Всеки сладкиш е радост за душата, но шоколадовите сладкиши са двойна радост и този е точно такъв.
Продукти:
4 яйца
130 гр. кристална захар
120 гр. брашно
100 гр. масло
1 ч. л. бакпулвер
150 гр. черен шоколад
50 гр. орехи, бадеми или лешници
200 гр. сушени плодове по избор (кайсии, смокини, червени боровинки, сини сливи, фурми или микс от тях)
За заливката:
150 гр. млечен шоколад
50 мл. сладкарска сметана
Яйцата и захарта разбийте на пяна и добавете брашното с бакпулвера, прибавете предварително разтопеното, но не горещо масло и продължете с разбиването. Разтопете на водна баня шоколада и прибавете към яйчната смес, след което нарежете на малки парченца сушените плодове и ядките и объркайте сместа с шпатула или лъжица.
Изпечете в тавичка, застлана с хартия за печене за около 30 минути на 180 градуса или до суха клечка. След като сладкишът се опече, охладете го и го залейте с топлата шоколадова заливка от разпопения на водна баня млечен шоколад и сладкарската сметана. Можете да декорирате със запечени ядки и парченца сушени плодове. Оставете го да отлежи няколко часа на хладно, но не в хладилник.
Текстурата на този сладкиш наподобява торта и е изключително елегантен и вкусен. Прекрасна компания на следобедното кафе.
11,060 преглеждания