На какво играят децата в Индия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

hopscotch

След като PlayStation, видеоигрите и всякакви джаджи нахлуха в живота на малки и големи, традиционните детски игри май станаха изчезващ вид. Ето защо ние буквално започнахме да пишем “червената книга” на игрите за деца и намираме най-невероятни екземпляри от близо и далеч.

Децата по цял свят обичат да играят, а в Индия, където нямат много играчки, имат богато въображение да си измислят игри с камъчета, пръчки, топки. Точно затова решихме да се поразтърсим за най-популярните игри в Индия. Шах- да, зарове- също, но има игри, които не са част от индийската митология, но в същото време се играят на тези географски ширини от хилядолетия.

Една от най-популярните игри е Gutte.

Играе се от малки и големи. Трябват ви точно пет камъчета. Подхвърлете едното камъче с дясната ръка във въздуха и след това го уловете с другата ръка, като междувременно отново с дясната ръка хвърлите във въздуха и второто камъче. И така жонглирате, докато всички камъчета се окажат в ръката ви.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Много популярна е и Играта на клетка.

Две от децата започват да пеят детска песен, хващат се за ръце и правят тунел, под който минават другите деца, едно след друго. Когато песента свърши, те бързо свалят ръцете си долу и хващат като в клетка едно от децата. То излиза от играта. А останалите запяват следващата песен. Тази игра много напомня “Кралю – порталю”.

Има и една игра, която е уникална за Индия. Сатолия или играта на “Седемте камъка”. Изписваме я така, както предполагаме, че се чете, защото тя няма еквивалент в Европа. Може да се играе от колкото деца пожелаят да участват и… от точно седем плоски камъка.

satoliya

Какво ви трябва, за да играете “Играта на седемте камъка”:

1) Тенис топка или друга малка лека топка

2) Камъни

3) Два отбора – “Нападатели” и “Защита” – с минимум трима играчи във всеки отбор. Колкото повече деца играят, толкова по-весело става. На всеки нападател се пада по един защитник.

Ето и как се играе! Първо, камъните трябва да са подредени един върху друг. Най-големият поставяме в основата, а най-малкият – на върха. Получава се кула от камъни. След това се начертава линия, зад която застава някой играч от отбора на нападателите. Той трябва с топката да уцели кулата от камъни. Всяко дете- нападател има право на три опита. След като хвърли топката, неговите съотборници се втурват да я хванат и да му я подадат обратно за следващия опит. След третия опит, ако нападателят не успее да събори кулата, излиза от играта. През цялото време играчите от “Защитата” се борят за топката и се опитват да построят кулата отново. Ако успеят да откраднат топката от нападателите, този играч който е стрелял последно, излиза от играта. Когато нападателите успеят да съборят кулата, отборите си сменят местата. Играта се играе, докато кулата не е напълно съборена.

Най-лесната игра за децата в индийските селца все още е Търкаляне на гума. Гумата се търкулва. Децата хукват да се надбягват с нея, като от време на време я засилват отново с помощта на най-обикновена пръчка.

А каква беше изненадата ни, когато разбрахме, че в Индия децата скачат на дама. Просто я наричат Kith Kith.

Освен това, Индия е родината на хвърчилата!

Май не сме чак толкова различни, а?!

Не спирайте да откривате света в Пътешествия през културите на света с Radio Family и National Geographic Kids.

 

family

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,450 преглеждания

Comments are closed.