Злоядото дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zloiadoto dete 1


Сядате на масата, на която сте се постарали да има полезни и добре изглеждащи вкусотии и с очакване и надежда се втренчвате във вашето съкровище и… ако изобщо опита от храната се чувствате победители. Битката за „само още една хапка” се води от ежедневно от огромна част от родителите по целия свят (което звучи донякъде успокоително). Да имаш злоядо дете, може със сигурност да те накара бавно, но сигурно да изгубиш нервите, разсъдъка си и добрите си маниери. 

Специалистите казват, че 40% от децата под шест-годишна възраст са придирчиви към храната и това е нормален етап от тяхното развитие. На тази възраст те инстинктивно подхождат предпазливо и със съмнение към новите неща. В същото време искат да доказват независимостта си, като отказват предложенията на родителите си. Успокоителното е, че повечето деца израстват това отношение кък храната, когато навършат осем-девет години.

Докато настъпи този радостен момент, има достатъчно неща, които да пробвате и детето ви може най-накрая да си изяде броколите.

zloiadoto dete 2

Бъдете търпеливи

В повечето случаи на малкото дете е необходимо многократно да му предлагаме новата храна, преди то да се осмели да я опита. И след това са му нужни още между 10 и 20 опита, за да установи, че всъщност я харесва. Така че, сложете храната на масата и го оставете то само да реши дали и кога да я опита. Ако не стане, направете пауза от няколко месеца и отново предложете.

Предлагайте разнообразие на всяко хранене

Опитвайте се, винаги когато сядате на масата, да има разнообразие – супа или основно (постно и с месо), ориз, хляб, зеленчуци или плодове, мляко. Така детето ще има избор и все ще си хареса нещо.

Намалете порцията

Стомахчето на малкото дете е с размера на юмрука му и вероятно поема доста по-малко храна, отколкото смятаме. Освен това малка, но добре подредена порция, изглежда много по-апетитна (и не плаши с размерите си).

zloiadoto dete 3

Включете детето

Ако успеете да го включите в приготвянето на вечерята, то ще бъде много по-ентусиазирано да опита крайният резултат. Може също така, да му дадете опции, от които да си избере. Но не повече от две или максимум три неща, за да не се обърка: „Какво предпочиташ да си сготвим – зелен фасул или леща”? Така ще му дадете възможност то да вземе решение и да поеме отговорност след това.

Споделяйте си и задълженията в кухнята – включете го в подреждането или отсервирането на масата; помолете го да измие салатата (това е голяма забава за всички деца, а за нас доста досадно) или да подреди в чинии, вече нарязани зеленчуци или плодове.

zloiadoto dete 4

Поднесете му храната по забавен начин

  • Поднесете атрактивно. Знаете, че възрастните хората ядем и с очите си. Това важи в пълна сила за децата, на които всичко, което изглежда забавно представлява интерес. Може да опитате да оформяте порциите във формички за лед или за мъфини (малки кексчета) с различна големина.

  • Правете изкуство. Направете си пица или сандвичи и ги декорирайте като човешко личице или ги направете във формата на животни или растения. Експериментирайте заедно с детето и му поднесете приготвянето на храната под формата на игра. Освен това, докато украсявате пицата с маслинки, чушки, домати, царевица – без да се усети ще си похапне от това, онова, може междувременно и да опита и нещо ново.

  • Салатен бар. Изберете си една вечер от седмицата и поднесете вечерята под такъв забавен вариант. Нарежете различни зеленчуци в отделни купички, направете 2-3 соса за салата и нека всеки си направи своя собствена комбинация.

zloiadoto dete 5


Опитайте се храната в чинията да е цветна – например цвете от топка картофено пюре с листа от резени домати и дръжка от краставица.

Друга идея е да поднесете салата с риба тон или пиле във фунийка за сладолед.

  • Направете рулца. Вместо да правите стандартните сандвичи – хляб, масло, кашкавал (които също изглеждат малко скучновато) – може да използвате тортила или арабска питка, в които да завиете плънката.
  • Опитайте с шишчета. Много от децата не обичат плодове, но поднесени на шишче, няма как да не ги изкуши. Отново използвайте продукти с различен цвят – банан, киви, ябълка, ягоди.

За солените неща, направете плата с хапки. И тук по-голямото дете спокойно може да се включи в подготовката.

  • Предизвикайте чувството му за собственост. Грабнете една хапка от неговата чиния, извикайте „Мое е” и я изяжте. Детето може да изяде няколко лъжици само в израз на протест. Ако имате по-голямо дете в семейството може да кажете: „Виждам, че няма да си ядеш пилето. Имаш ли нещо против да го дадеш на брат си/сестра си?” Това би трябвало да стимулира състезателния му дух.

  • Бъдете малко „подли”. На детето няма да му навреди, ако понякога използвате малки, да ги наречем хитринки, за да го накарате да изяде нещо полезно, което не обича. Ако не обича яйца, например, използвайте ги за застройки на супи. Карфиолът може да замаскирате в картовено пюре. Направете зеленчуков кекс с морковите и граха. Бъдете изобретателни.

zloiadoto dete 6

Какво не трябва да правим:

  • Не принуждавайте детето да яде. Това само ще направи семейната вечеря неприятна за всички. Също така насилственото ядене, когато не е гладно ще го научи да игнорира естествените сигнали на организма си за глад и ситост, което може да доведе до навик да преяжда.

  • Не използвайте десерта като награда. Това може да работи, но за кратко. В крайна сметка детето ще започне да мрази храната, защото ще започне да я усеща като наказание или задължение, което ако изпълни правилно получава възнаграждение. По-добре му разрешете да хапне малко десерт, без значение колко е изяло от вечерята си. Така ще се научи, че сладкишите могат да бъдат малка част от здравословното хранене.

Опитайте се да не се тревожите. Злоядството и придирчивостта към храната е нормално и често срещано при подрастващите. Може да опитвате различни варианти да се справите с този проблем, но го правете внимателно, без да притискате детето. Нека времето ви за хранене бъде приятно и си напомняйте, че и това, както всяка друга фаза, също ще отмине.

Вижте как да направим храната на детето си атрактивна и “по-лесно смилаема”!

Добър апетит!

zloiadoto dete 7   Детски храни – декорация

dete_hranene   7 начина детето ни да се храни здравословно

family-breakfast-together   Заедно на масата

raztroistvo-hranene-statiata   Какво е разтройство на храненето?

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

10,018 преглеждания

Comments are closed.