3 рецепти за Великден
3 рецепти за празнично Великденско меню: от салатата до десерта.
Рецептите са предоставени от издателство Колхида
Козуначен пудинг (с готов козунак)
Продукти: 250 г козунак, 20 г краве масло, 1 чаена чаша прясно мляко, 2 яйца, 125 г стафиди, 125 г сварени със захар портокалови корички, сок от 1 лимон, 1 чаена чаша ром или коняк, 1 пакетче ванилия.
Приготовление: Изсипваме млякото в тенджерка и го слагаме на огъня заедно с ванилията. Когато се затопли, го прибавяме на струйка към разбитите яйца. Ароматизираме сместа с рома (коняка) и топим в нея нарязания на филийки козунак. Намазваме тенджерка с краве масло и подреждаме по дъното й част от стафидите. Отгоре нареждаме половината козуначени резени, портокаловите кори и останалите стафиди. Поръсваме с лимоновия сок и подреждаме още един ред от козуначени резени. Заливаме с останалата яйчена смес.
Слагаме тенджерката на водна баня във фурната и печем сладкиша на умерен огън. След като изстине, обръщаме в подходяща чиния, поръсваме със захар и заливаме със сгорещен ром.
Агнешки котлети
Продукти: 6 агнешки котлета, 500 г сварени гъби, 250 г пушено сирене, 1 връзка зелен лук, 125 г краве масло, 1 чаена чаша бяло вино, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, 1 супена лъжица брашно.
Приготовление: Посоляваме агнешките котлети, поръсваме ги с черния пипер, заливаме с 1/2 чаша вино и оставяме за 2 часа в хладилника. След това ги запържваме от двете страни в маслото. В същата мазнина задушаваме лука с гъбите. В пръстен гювеч или йенска тенджера слагаме на дъното три котлета, върху тях гъбите с лука и пушеното сирене, нарязано на филийки, отгоре – останалите котлети. Заливаме с останалото вино и 1 чаена чаша бульон от варенето на гъбите, в който е разбито брашно. Захлупваме и варим или печем 2 часа на умерена температура.
Зелена салата
Продукти: 1 маруля, 1 морков, ½ глава червено цвекло, сусам за поръсване, 1 червена чевена чушка, 1 глава червен лук, връзка магданоз, сока на половин лимон, зехтин, сусам за поръсване.
Приготовление: Накъсваме една малка маруля и я разбъркваме с предварително нарязаните на сламки морков и червено цвекло. Добавяме и нарязаните печена чушка, червен лук и магданоз. Поливаме със сока от лимон и зехтин. Разбъркваме. При поднасяне поръсваме със сусам.
3,442 преглеждания