Бебето ви на 31 седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 32

Тази седмица бебето ви:

Разбира на причинно-следствената зависимост

Може би мислите, че безкрайната игра на изпусканка, по която бебето ви си пада толкова – тази, при която то изпуска играчка през ръба на количката или столчето си за хранене, а след това ви гледа как я вдигате – е изключително дразнеща. Но именно чрез такива игра то започва да разбира причината (изпускането на играчката) и следствието (играчката пада на пода). Разбирайки причинно-следствената зависимост, бебето ви също може да започне да осъзнава, че има предвидими реакции на неговите действия – ако ви се усмихне, вие ще му се усмихнете в отговор. След това от тези предвидими реакции то може да научи какво поведение предизвиква съответни действия и води до желания резултат. Много умно!

Открийте различните видове игри, които бебето ви би харесало.

Подобряването на паметта

С порастването на бебето паметта му ще се подобрява, позволявайки му да развие способността да си спомня минал опит за кратък период от време след случката. С ретроспективната памет то ще проявява много по-голяма решителност за това какво точно иска. Не само ще бъде в състояние да си спомня играчките си и как точно функционират те, но също ще може да имитира действия, които е виждало преди това. На тази възраст бебето ви може да предугажда определени занимания – лягането за сън, банята, обяда и пр., и ще е в състояние да има очаквания за бъдещето, разчитайки на това какво се е случвало преди.

Прочетете повече за развитието на бебето през този месец.

Играчки с копчета и вратички

През тази седмица бебето ви ще се забавлява страхотно от играчки, които имат бутони за натискане, шумове за активиране, вратички за отваряне и затваряне (изскачащите на пружина играчки са много популярен избор). Този тип играчки ще стимулират повтаряемата игра – удивително е колко често бебето ви може да се изненада от играчката, която изскача на пружината, щом се отвори кутията!, както и ще развият допълнително уменията по фина моторика. Може все още да не е готово за копчета, които трябва да се въртят настрани за включване и изключване, но ключовете ще бъдат страхотен хит. И ако изберете играчки, които издават звуци, подбирайте такива, които имат контрол на силата на звука – това ще съхрани психиката ви!

Какво да гледате, когато избирате играчки за бебето.

 

Идеи за игра с бебето:

Бебетата се учат чрез най-различни видове игри:

  • Физически игри (време за лежане по коремче, пълзене, скачане, ритане на топка, катерене) Бебето ви по всяка вероятност ще бъде хипер-енергично поне някаква част от денонощието ежедневно и трябва да му осигурите множество отдушници за тази енергия. Физическата игра му помога да изразходи излишъка от енергия, а наред с това му предоставя и прекрасна възможност да развие уменията си по обща моторика. 
  • Тиха игра (слушането на гласа ви, докато пеете или говорите, слушането и четенето на приказки заедно, реденето на пъзели, рисуването). Тихата игра ще стимулира детето ви да съсредоточи енергията си върху по-пасивни дейности. Би било страхотно да може да го прави, когато искате то да се успокои преди лягане. Тя му позволява също така да възстанови енергията си преди да се втурне отново в по-енергични дейности.
  • Интерактивни игри (масаж на бебето, строене с кубчета заедно, групови занимания, пеене и танци заедно). Интерактивната игра е най-добрият начин да седнете на пода и наистина да се вживеете в играта. Независимо дали танцувате или строите пътища за колекцията си от коли, разковничето на интерактивната игра се крие в отделянето на нужното време да се забавлявате истински с този тип игра. Интерактивната игра ще научи детето ви да споделя (това е урок, чието усвояване ще изисква дълго време), да изчаква реда си, да работи в сътрудничество и творчески да изразява себе си.
  • Самостоятелната игра (тихата игра на пода под грифа с играчки, играта с любима кукла, разглеждането и четене на книжка, да строи къщички). Да може да си играе самостоятелно е чудесно умение, което, веднъж усвоено, остава за цял живот. Ако детето ви се чувства добре в собствената си компания и от време на време да си играе самичко, не се изкушавайте да го прекъсвате с други занимания – ще нарушите затишието!

Още за развитието на бебето 

Новооткритите способности на бебето ви да се движи означават, че то навлиза в периода на синините и паданията. Те са неизменна част от детството и въпреки че сърцето ви може да прескача всеки път, когато това се случи, опитайте се да се наслаждавате на гледката как бебето ви изучава средата си и разбира възможностите си.

Като потискате инстинкта си да предпазвате бебето си неотменно във всички ситуации му позволявате да порасне и да започне да се учи от грешките си. Уверете се обаче, че домът ви е добре пригоден и обезопасен. Добра идея да предвидите опасностите е да започнете да лазите вие самата, за да видите света от нивото на бебето си. Обезопасете чупливите предмети, за да не се преобръщат и преместете мебелите с остри ръбове в стаите, в които бебето няма да ходи.

 

Какво се случва с вас: Време за възрастните 

Много нови родители казват, че когато вълнението около появата на бебето премине, те разбират, че са се отдалечили един от друг и вече не се чувстват близки. Раждането на бебе е огромно събитие в живота на всяка двойка. Понеже тежестта на задълженията винаги е по-голяма за единия от партньорите (обикновено майката), отдалечаването един от друг е много лесно да се случи.

Признаването на тези чувства е първата стъпка към решаването на проблема. Партньорът ви трябва да знае, че осъзнавате колко много време изискват грижите за бебето (и това може да го кара да се чувства пренебрегнат) и че ви липсва. Ако се чувствате по този начин, най-вероятно партньорът ви изпитва същото и ще ви е благодарен, че сте повдигнали темата.

Направете си план, за да намирате време само за вас двамата. Помислете какво от взаимоотношенията ви преди ви липсва най-много и направете тези преживявания приоритет. Уговорете се за конкретните часове, дори само, за да останете вкъщи.

Сега, когато бебето ви е поотраснало, можете да преразгледате как да разделите помежду си грижите за бебето и къщната работа. Това не само че облекчава натоварената ви програма, но и ви дава повече време да прекарате с партньора си. Ще видите колко добре работите като екип.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,126 преглеждания

Comments are closed.