Седмица 30

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 31

Вашето бебе

То е вече 39.9 см. и тежи 1.300 кг. Тази седмица започва да функционира и костният мозък и да произвежда клетки за тялото. Първата му задача е да се научи да „прави” червени кръвни клетки. Червените кръвни телца са именно онези, които носят кислорода и хранителните вещества през вените и артериите. Но още няколко седмици костният мозък няма да е в състояние да произвежда бели кръвни клетки и тромбоцити.

Вие

Ако имате главоболие, пробвайте да облекчите болката с компреси, защото не можете да взимате аспирин или ибупрофен при бременност. За по-тежки случаи на мигренозни болки трябва да се консултирате задължително с лекуващия ви лекар. Слагайте допълнителни възглавнички под вас за повече комфорт и почивайте повече.

В този момент на бременността количеството кръв в организма ви е двойно, защото тялото ви се грижи за два организма. Кръвта ви храни бебето чрез плацентата, изпълвайки я с всички важни витамини, минерали и хранителни вещества от вашия организъм.

Ако партньорът ви се тревожи за бременността, говорете! Споделяйте си всички страхове, изслушвайте го, но без да го съдите, за да не го поставяте в неудобното усещане, че не ви подкрепя. Поговорете за датата на термина и обсъдете възможността бъдещият татко да вземе отпуска през тези дни.

 

Спукване на околоплодния мехур

„Торбичката” с амниотична (околоплодна) течност около бебето се нарича околоплоден мехур. Той не се разкъсва до самото раждане, но понякога се случва това да стане значително по-рано.

Ако това се случи, ще се наложи да вземете спешни мерки. Мехурът предпазва бебето от инфекции и ако водата изтече, рискът от инфекция расте. В този случай потърсете помощ незабавно!

Още по темата:

Отслабване след раждане

Такси, водите ми изтекоха!

Въпроси към акушер-гинеколога по време на третото тримесечие

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

717 преглеждания

Comments are closed.