Седмица 25

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 26

Вашето бебе

Не е за вярване, но ако бебето се роди сега, има шансове да оцелее! Едно от най-големите постижения на медицината е именно грижата за преждевременно родилите се бебета. Разбира се, никой не би желал толкова ранно раждане, но в случай на такова, добрата новина е, че с модерните технологии плодът би оцелял.

Бебето е с дължина 34.6 см. и тежи 660 грама. Тази седмица се оформя гръбначният стълб – изключително сложна система с пръстени, стави, сухожилия. Хрущялът се втвърдява и се превръща в костиците на гръбначния стълб. Всички над сто на брой кости ще намерят мястото си, но все още ще бъдат съвсем мънички. Добре е да приемате храни, богати на фолиева киселина, тъй като това хранително вещество предотвратява дефекти в развитието на гръбнака. Портокаловият сок е добър източник на фолиева киселина за ежедневна употреба.

 

 Момче ли е или момиче?

Амниоцентезата може да определи какъв е полът чрез изследване на хромозомите. Същото може да се направи и с ултразвук, но е възможно резултатът да не е точен. А много хора предпочитат да не знаят пола, като това е част от прекрасното приключение да си имаш бебе!

Някои хора смятат, че биенетео на сърцето издава пола на бебето, но това твърдение няма научна обосновка. Все пак може да накарате лекаря ви да пробва да познае!

Вие

Сърбежите през тази седмица са често срещан проблем. Почти 20% от бременните се оплакват от сърбежи, появяващи се обикновено през последните седмици на бременността, но с тези симптоми може да се сблъскате по всяко време. Матката ви е нарастнала и изпълнила тазовото пространство, така че кожата на корема и мускулите са се разтегнали и са причинили естествената реакция на сърбеж. Използвайте охлаждащи лосиони или се консултирайе с лекаря си относно прием на антихистамини.

Сега е и моментът да се погрижите за кожата си. Разбира се, кожата ще трябва да се разтегне. Даже, ако наддавате бързо или очаквате близнаци или повече бебета, тя ще се разтегне толкова бързо, че шансът да получите стрии, е доста голям. Тези неприятни белези се получават, когато еластенът на кожата не може да се разтегне достатъчно бързо и разрушава колагена, който се намира отдолу. Резултатът е кожа с белезникав, червен цвят или на петна, която остава такава практически завинаги. Един начин да се предпазите от стриите е да пиете много течности. Правете също така много физически упражнения, за да контролирате натрупването на допълнително тегло. Използвайте лосион с витамин Е и разтривайте корема поне веднъж на ден. Няма гаранции, за съжаление, дали ще успеете да се спасите от досадните стрии, но поне може да намалите значително ефекта им.

Бременност и секс – как ви звучи? Увеличило ли ви се е желанието да правите секс или напротив – това е последното, което минава през главата ви? Обикновено жените следват един от двата модела. Единият е намаляване на желанието през първия и последния триместър, но увеличаване през втория. А другият е постепенно намаляване на либидото през цялата бременност.

Ако сега решите да боядисвате стаята за бъдещия й малък обитател, не забравяйте, че боите съдържат химикали, особено олово. Нека някой друг направи това вместо вас!  

Още по темата:

Здравословен режим на хранене по време на бременност

5 лесни начина да успокоите болките в гърба

Какъв спорт да изберем, когато сме с голям корем


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

818 преглеждания

Comments are closed.