Питката за Бъдни вечер
Освен голямото парче дърво, което крепи празничния огън, бъдник на някои места из страната се нарича и специалната питка, която се приготвя за трапезата на Бъдни вечер. Ето и рецепта за вкусен коледен бъдник. Не забравяйте, че и хлябът трябва да е постен – т.е. да не съдържа яйца или мляко. В тази питка се слага паричка и дрянови или върбови клончета за здраве.
Ще ви е необходимо:
1 кг брашно
Пакетче мая или 2 чаени лъжици суха мая
1½ – 2 чаени чаши вода
Няколко щипки сол
Чаена лъжичка захар
Семена за овкусяване или украса
1-2 супени лъжици олио
Маята се размива с топла вода заедно със захарта. Постепенно се слагат няколко лъжички от брашното и се бърка. Щипката сол се поставя в останалото брашно и то се прибавя към маята. Омесва се тесто с помощта на олиото и се оставя да втаса около половин или 1 час на топло. По желание в него могат да се сложат различни семена – слънчогледово, ленено, маково, сусам, както и натрошени орехи. Паричката се поставя в тестото при месенето. Питката се пече в намазнена тавичка до почервеняване. След като се извади, тя се поръсва с малко вода и се завива добре с кърпа.
На празничната трапеза най-възрастният в къщата разчупва питката и подава парче на всеки. Парата носи късмет, плодородие и професионални успехи на този, който я намери.
20,122 преглеждания