• No categories

За яйцето, ползите от него и защо е незаменима храна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

eggs
Ако доскоро в дискусиите за консумирането на яйца и нивото на холестерол в организма, превес взимаше мнението, че те са в пряка зависимост и клонят към изключването на яйцата от менюто ни, то напоследък все по-често много лекари, а и диетолози се ангажират с мнението, че яйцата съвсем не са толкова вредни. Даже точно обратно, напоследък те препоръчват консумирането на яйца и изтъкват редица предимства за организма от приемането на едно-две дневно.

За много хора консумирането на яйце или две всяка сутрин е отличен старт на деня. Това е не само заради добрия засищащ ефект, но и защото те носят редица ползи за здравето на целия организъм.

Яйцата са ценен източник на витамини А, D, Е и B12, рибофлавин и фолат, а също на йод, желязо, калций, цинк и селен.

И все пак, каква е истината за яйцата и холестерола?

Вероятно всеки поне веднъж е чул колко е лошо да се консумират яйца, защото са буквално претъпкани с холестерол. Да, така е! В яйцата има холестерол, но той съвсем не е основният виновник за повишения холестерол в кръвта. Някои експерти по хранене дори изтъкват редица предимства на яйцата като храна и ги свързват със следните положителни причини, те да присъстват на трапезата ни всеки ден.

Ето ги:

1. Диета с яйца подпомага по-бързото отслабване.
Редица проучвания показват, че богатата на протеини закуска подпомага ефективната загуба на тегло. Дори нещо повече, нискокалоричната закуска, към която ежедневно е прибавено едно яйце, води до два пъти по-бързо отслабване. Наред с това, яйцата засищат за по-дълго време, което отлага следващия прием на храна и по този начин водят до намаляване на калорийния прием като цяло.

2. Яйцата укрепват имунната система.
Специални проучвания доказват, че приемът на две яйца дневно помагат на имунната система да работи на пълни обороти, а това ще предотврати настинки, вирусни инфекции и други сезонни заболявания, което означава, че през есента, зимата и пролетта, яйцата са особено ценни за организма. Яйцата съдържат 22% от препоръчителната дневна доза на селен, елемент, известен с качествата си да подсилва имунната система.

3. Яйцата подобряват паметта.
Яйцата съдържат холин, а той въздейства на нервната възбудимост и поддържа нервните сигнали. Ако те са в добра кондиция, паметта ще е в идеално състояние.

4. Яйцата въздействат положително и върху очите.
Това е така, защото съдържат лутеин, който се грижи за зрителната острота. По природа лутеинът се произвежда по естествен път в зрителния орган и пази ретината от увреждане, но с възрастта това производство намалява, затова е необходимо да си го набавяме по страничен път.

5. Яйцата са добър антидепресант.
Да заредим организма с нужното количество несинтетичен витамин D, особено през зимата, е трудна задача, но с помощта на яйцата това е съвсем лесно. Витамин D е от голямо значение за костната плътност и за здравето на зъбите, но редовната консумация на яйца е гаранция, че и депресията ще стои далеч.

6. Калцият в яйцата пази костите.
Калцият, който яйцата доставят на организма, подпомага укрепването на скелета и предотвратява някои заболявания като остеопороза, например.

7. Яйцата подпомагат образуването на червени кръвни телца.
Яйцата съдържат фолат. Той играе много важна роля за образуването на червените кръвни клетки. Липсата на фолат може да изложи организма на риск от анемия. За бременните жени фолиевата киселина е от съществена роля, тъй като има пряка връзка с развитието на плода.

8. Яйцата имат мощно анти-ейдж действие.
Яйцата съдържат редица аминокиселини, които подпомагат изграждането и регенерацията на клетките, а това отлага стареенето.

9. Яйцата намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Яйцата съдържат триптофан и тирозин, именно в това се крие връзката между консумацията им и намаляване на риска от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Хората с ниски нива на LDL (липопротеини с ниска плътност) са изложени на по-голям риск от сърдечни проблеми. Очевидно яйцата действително могат да увеличат нивата на LDL и по този начин да намалят риска от проблеми, свързани със сърцето.

10. Яйцата подпомагат изграждането на мускулна маса.
Активно трениращите хора, които искат да натрупат мускулна маса, консумират големи количества яйца. Тъй като съдържат много протеини, това е от решаващо значение за онези, които се стремят да имат добре оформена мускулатура.

11. Яйцата се грижат за добрия вид на кожата, косата и ноктите.
Яйцата са богати на витамини от групата B и омега-3 мастни киселини, които са пряко отговорни за добрия вид на кожата, косата и ноктите.

Превод и адаптация

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,818 преглеждания

Comments are closed.