Как да създадем здрава връзка с детето си?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_210134716

Как човек възстановява връзка, която е била разрушена? Става дума за действия! Не е достатъчно да си мислите „Обичам те”. Трябва да покажем на нараненото си дете, че го обичаме.

„Обичам” е глагол. Да се държим любящо е начинът да лекуваме и възстановяваме. Също така значи да се потрудим, за да видим децата си в техния свят, вместо да настояваме те да се присъединят към нашия. Ако ви се струва, че детето ви се отдалечава от семейството, установете в каква посока се отдалечава той (или тя). Вместо да настоявате да се храните заедно (което е вашата идея за сближаване), демонстрирайте интерес към заниманията, привличащи детето ви, и вземете участие, където е възможно.

– Предложете да играете ролята на видеооператор, докато синът ви се упражнява със скейтборда си

– Изведете дъщеря си на пазар в мола. Помолете я за помощ, докато избирате грим или промяна на прическата

– Купете видеоигра, изискваща партньорство от страна на двама играчи

– Планирайте малка екскурзия за уикенда на място, което би им допаднало: извън града, музей на динозаври в друг град, рафтинг… списъкът е безкраен

– Запишете се на някакъв курс за всякакви възрасти: по готварство, сладкарство, карате, колоездене, йога, езда

– Изпълнете общ проект: поправете колело, ремонтирайте стая, постройте укрепление, ушийте рокля

Важното е да си създадете съвместно преживяване. Въпросът е да се настроите на една вълна. Колкото повече време прекарате така, толкова повече съвместни преживявания ще имате, общи спомени, споделено веселие, силни емоции. Ще усетите, че отношенията помежду ви се подобряват и ставате по-близки.Връзката ви ще продължи да се укрепва.

Не е нужно да отделяте огромен период от време като месец или седмица. Всъщност всички дребни неща, които бихте могли да предприемете абсолютно всеки ден, са също толкова важни и значими, за да демонстрират, че проявявате грижа.

Откъс от книгата „Скъпи, провалих децата” на Алисън Шейвър, предоставена с любезното съдействие на издателство „Колибри”

Вижте още:

Да научим детето да се справя с конфликти и да бъде добър приятел

Каква е ползата от слушането на музика за малките деца?

Дъщеря на баща си… или нещо повече?

10 начина децата да заобичат книжките

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17,527 преглеждания

Comments are closed.