10 начина децата да заобичат книжките

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_116955382

Четенето може да отвори вратите на цял нов свят за детето – свят, в който то да се потопи, да изгради мечтите си и да ги изживее. Освен това, четенето е важно за по-нататъшния успех в училище и способността му да учи. Четенето е важно занимание и е дълг на всеки родители да отвори за детето си вратата към книгите по увлекателен начин.

Като родители с опит, ние от Първите седем събрахме на едно място няколко съвета от личния си опит, които работят при малки деца, които обичат книгите, но все още не харесват самостоятелното четене.

Определяне на време за четене

Преди да очакваме, че децата ни ще посегнат сами към книгите, трябва да ги научим, че това е забавно занимание, като прекарваме известно време заедно в четене. Ако още от ранна възраст четем редовно на децата си и развиваме речника и изказа им, ще им помогне по-късно да търсят сами забавните приказки и истории, скрити между кориците на книгите. Дори, когато сме ги научили да четат, трябва да им дадем време да усъвършенстват уменията си по четене преди да ги пуснем сами да четат. В началото е важно да прекарваме известно време с тях, да започваме да четем заедно историята, докато тя не ги увлече да продължат сами.

Да обградим децата си с материали за четене

Преди да посегнат към книгата децата трябва да я харесат. Затова трябва да възпитаваме у тях вкус към визуалното, към красивите илюстрации и същевременно да ги снабдяваме с интересно изглеждащи книги – красиви илюстрации, заглавия и истории, които да ги примамят да ги прочетат. Важно е книгите, които им купуваме да отговарят на тяхното ниво на умения – не можем да очакваме дете, което сега се учи да чете, да иска да прочете книга с изпълнени с текст страници и почти без илюстрации. Добра идея е да поставим по една-две книги на места, където детето ще ги види и ще посегне към тях – в колата, на етажерки, близо до нивото на очите им, до леглото им, дори до телевизора, току-виж приказките се окажат по-интересни от филмчетата.

Определяне на време за четене за цялото семейство

Четенето е спокойно начинание и изисква успокояване на страстите. Не можем да искаме детето ни да потъне в историята на книгата, ако около него се развихрят интересни неща – пуснат е телевизор, възрастните разговарят оживено, всеки е зает трескаво с нещо и т.н. Ако определим час от деня, в който цялото семейство сяда с книга в ръка – в пълно спокойствие и тишина, може би децата ще открият очарованието на момента и също ще се присъединят към приятната традиция. Не е необходимо това време да е прекалено дълго – 30 минути на ден е напълно достатъчно, за да могат малките да подобрят техниката си на четене.

Колко е важно да можеш да четеш

Важно е да покажем на децата защо е полезно четенето – не само за интересни книжки и истории, но и за да им е по-лесно в живота. Хубаво е да им показваме табели с насоки, надписи, важни съобщения, прогнозата за времето, менюто в ресторанта, обява за нов детски филм или представление – да им покажем, че четенето може да има много полезен характер.

Разходки до библиотеката

Ако покажем на децата детския отдел в библиотеката, те ще останат очаровани от огромния и цветен свят на книгите. Ако направим разходките до библиотеката традиция, те ще заобичат книгите и ще се почувстват примамени от съвсем нов свят.

Да ги насърчаваме

Да се опитват да четат все по-добре изисква големи усили от страна на малките читатели. А нашата задача е да ги поощряваме. Всеки малък напредък, всяко ново умение трябва да бъдат забелязвани и отчитани, за да подобрим мотивацията им. Те ще искат да стават все по-добри, ако осъзнаят, че са способни и че ние го забелязваме, защото ние сме най-ценните хора за тях.

Ако детето се затруднява

Ние, семейството, сме най-важните хора и единствените, които могат да му обърнат индивидуално внимание. Важно е именно ние да сме тези, които ще открият проблемите по пътя към четенето (като затруднения в изговарянето на определени звуци или комбинации от звуци, изчитането на букви или комбинации от букви). Нека това не се случи в училище и от учителките, защото тогава детето ще се почувства объркано, смутено от останалите и демотивирано. Важно е да сме открили проблемите преди да са станали прекалено големи и преди да са започнали да пречат. Ако открием проблеми, трябва да се обърнем към специалист своевременно.

Различни начини за мотивиране

Четенето не се изчерпва само с книги и приказки. То е навсякъде около нас – компютри, брошури, наръчници, упътвания, аудио книги и т.н. Нека покажем на децата, че четенето се ползва на всяко едно ниво от живота и не представлява само и единствено специално определено време от деня, в което всички сядаме, за да четем. Четенето е важно умение, което ни трябва в живота.

Да покажем ентусиазъм

Това никак не е трудно – надали има родители, който не притихва в простодушно умиление при вида на малкия си читател. Важно е, обаче, и да им го показваме. Да им казваме с думи колко се радваме, че вече може да чете само, да срича или да изчита гладко една цяла история. Да показваме интерес към книгата, която чете и да обсъждаме историята и героите в нея. Нашата съпричастност е важна за изграждането на мотивация и интерес към книгите у децата ни.

Автор: Рая Кардамова
Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9,363 преглеждания

Comments are closed.