• No categories

8 лесни начина за боядисване на Великденски яйца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_183691424

На Велики четвъртък и на Велика събота се боядисват Великденските яйца. Предлагаме ви 8 лесни начина, които да ви помонат да нашарите красиво яйцата.

Боядисване с разтворима боя

След като сварите яйцата, ги потопете в предварително разтворената боя, към която сте добавили малко оцет.  Ако искате да добият по-наситен цвят,  ги оставете за 8-10 минути в съда с цветния разтвор. След като получите желания цвят,  ги извадете и ги подсушете.

За да придобият блясък, ги полирайте с вълнена кърпа или памук, напоен с няколко няколко капки олио.

Боядисване с желатин

Сварете и охладете яйцата. Разтворете на водна баня желатинова боя.  Сложете  си гумени ръкавици и изсипете боята от флакона в шепите си. Потопете всяко яйце в разтворения желатин и го „омесете” с ръце, за да се разпредели боята. Оставете да изсъхне, за да придобие перлен ефект.

Боядисване с памук

Капнете от всички цветове боя върху парче памук и с него обвийте свареното яйце. Оставете го да престои така стегнато около 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-наситени цветове ще се получат. След като е готово, извадете яйцето, подсушете го и полирайте с олио.

Варене с кристали

Лесен начин за бляскав ефект – добавете към водата, в която варите яйцата пакетче кристали. Извадете готовите яйца и ги оставете да изсъхнат, за да може покритието да изкристализира. Боядисайте ги със стандартните бои на прах и ще получите блестящи, разноцветни скъпоценни камъни.

Варене с винена киселина 

Подобно на техниката с кристали, сварете яйцата във винена киселина. След варенето ще придобият грапавина и ще изглеждат като  поръсени с кристалчета.  Боядисайте ги със стандартните бои на прах или ги боядисайте с памук както е описано в точка 3.

Най-красиви стават, когато върху памук се накапят различни цветове и с този памук се увие яйцето. Постоява около 5-6 мин.

Боядисване с олио

Разтворете боя на прах, добавете 1-2 супени лъжици олио и разбъркайте добре. Когато яйцето се потопи в разтвора, част от олиото се разлива върху него и не позволява на боята да полепне и яйцата стават на красиви петна.

Може предварително да боядисате яйцето в някакъв по-светъл цвят, като жълто или оранжево и след това да го потопите в по-тъмна (синя, червена, зелена), в която е добавено олиото. Така ефектът ще е още по-добър.

Яйца, рисувани с восък

Изрисувайте или надпишете все още  топлите яйца с восък или с парафинова свещ и ги оставете да изстинат.  След това ги боядисайте по стандартния начин. Там където е рисувано, боята не може да хване и фигурките ще изпъкнат след боядисването с различните цветове.

Нежни фигурки от листа

Върху свареното яйце поставете листенце от здравец или друго цвете или тревичка с интересна форма. Обвийте яйцето в чорапогащник (или марля) и го поставете в боята. След като престои няколко минути, го извадете, за да се отцеди и махнете чорапогащника. На мястото на листенцето ще е останал красив и нежен отпечатък.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,855 преглеждания

Comments are closed.