700 000 ученици днес тръгват на училище, 60 000 от тях са първокласници

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchilishte

В 2400 училища в страната 700 000 ученици ще чуят училищният звънец, а 60 000  за първи път. Вълнението по традиция е най-силно за първокласниците и техните родители.

И през тази учебна година са осигурени безплатни учебници за учениците от 1 до 7 клас. Те вече са доставени в училищата, съобщават от Министерството на образованието и науката. За съжаление обаче, както всяка година и след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази.

Началото на тази учебна година е съпътствано и от значителен брой незаети работни места за учители,  но просветният министър Красимир Вълчев изрази увереност, че стартът на новата учебна година няма да бъде нарушен.

Намаленият интерес към учителската професия е съпътстван и от недоволството на педагозите, породено от новото им задължение да участват в обходите на домовете на отсъстващите през учебната година ученици с цел те да бъдат върнати в клас, ако отсъствието им не е по извинителни причини. В тази връзка на 16 септември 2019 г. от 16:00 учителите организират протест пред сградата на МОН под надслов:  „Време е МОН да пие по една студена вода“.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

619 преглеждания

Comments are closed.