7 съвета, които могат да ни спестят 77 грижи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Знаем, че пътуването с деца, без значение от разстоянието и времето на престоя, изисква еднаква подготовка и като цяло еднакво количество багаж.  За да си спестим, до колкото е възможно повече изненади, сме ви приготвили един кратък списък с, надяваме се, полезни насоки. 

Хотелът

Първото нещо, което правим, когато планираме почивка, разбира се е да решим къде отиваме и като отидем там, къде ще спим. Предварителната резервация има своите предимства, особено, когато ще ходим с дете, две, може би и три, кола, натъпкана с покъщнина, може би и някой домашен любимец. Но винаги може да има някои уловки.
Много модерното в последно време пазаруване с ваучери от сайтове за колективно пазаруване, са един доста деликатен момент. Да, цената и условията  могат да звучат страшно привлекателно, но за съжаление, е възможно рязко да се разминават с действителността. Така, че ако изберете този вариант, направете колкото може по-обстоятелствено проучване на хотела, условията там, ако имате познати, ходили на мястото ги разпитайте, погледнете мнения на други потребители на услугата.

Прочетете внимателно условията и бъдете особено внимателни за текст с дребни букви. Ако имате някакви въпроси, обадете се в хотела предварително и разпитайте за всичко, което ви интересува.

Пътят
Пътят обикновено е най-трудната част, особено ако разстоянието е по-голямо. Децата бързо се отегчават, когато седят на едно място, особено, когато са овързани в столчето за кола. Обикновено въпросите „стигнахме ли” или „колко остава”, започват още на 30-тата минута. Това може да бъде доста дразнещо от един момент, затова се заредете с допълнително нерви и търпение.
Поговорете с детето за пътя от предния или по-предния ден. Обяснете му, че за да стигнете до морето, например, ще трябва да попътувате известно време, че разбирате колко може да бъде отегчително, но разстоянието трябва да се измине, за да се отиде на желаното място.
Подгответе се с разни игри, книжки за четене, музика, играчки. Всичко, което ще помогне да ангажирате вниманието на детето за по-дълго време.

Багажът

Ясно е, че за дълга почивка с деца, се тръгва с приблизително с ¾ от покъщнината, като най-общо оставяме печката, хладилника и гардероба (празен). Останалото се опитваме да подредим/натъпчем/набутаме в куфари, сакове и торби, а това което остане извън тях, заема всяка дупка в багажника на колата или мястото в краката ни. Понякога правим списъци, но те също не помагат особено, защото точките в тях се увеличават обратнопропорционално на времето, което остава до тръгването. И в крайна сметка резултатът е същият.
Сега няма нещо, което да не можем да си купим на място, ако случайно сме забравили или имаме нужда от него, но въпреки това е добре да не забравяме:

– любимата играчка на детето
– лекарства, особено ако има някакви по-специални, за които се иска рецепта
– фотоапарат (не че принципно не може да си купим и това, но надали ще влиза в бюджета за ваканцията)

На плажа

Отиването с деца на плаж изисква особени умения в областта на логистиката и скаутски способности. Известни са два варианта на плажуване с малки и по-големи деца – полудневно (сутрин рано за 2-3 часа със второ ходене към 5 часа следобед) и целодневно.

Багажът, с който се тръгва като цяло е един и същ – чадъри, чанти с хавлии, бански, резервни дрехи, различни мазила, вода, храна, кофички, лопатки, федербал, топка, всякакви надуваеми артикули, които е спорно как е по-добре да пренасяме – надути или да ги надуваме всеки ден… Може да има и хладилна чанта или поне един плик с някакви плодове и други полезни или не-толкова полезни неща за хапване. Гледката в общи линии е позната. Всичко това се разполага на място между 2 и 5 кв.м. в зависимост от часа на пристигане. И веселбата започва.

Каквото и да взимате за плажа има някои неща, които не бива да забравяте, особено що се отнася до децата – вода, шапка, крем против слънце, резервен бански. Добре е първото нанасяне на слънцезащитната козметика да става още преди тръгването, за да има време да попие добре в кожата.

Макар, че на плажа рядко е скучно, може да измислите предварително разни игри, с които да се забавлявате заедно с малчуганите. Пясъчните замъци и заравянето в пясъка са ясни. Игри на топка, фризби, дърпане на въже, събиране на миди, скачане и гонене във водата, организирайте си различни състезания… ако може денят през лятото да е още по-дълъг!

В планината

За екскурзия в планината, дори и за един ден, пак е нужна подготовка. Освен разбира се, ако под екскурзия не разбирате отиване с кола до полянка за пикник и обратно.

Едно от важните неща, безспорно са удобните обувки. Особено, ако предвиждате повечко ходене пеша. Ако ще минавате през някакви рекички, деренца, помислете дали за детето не е нужен и още един чифт. Няма хлапе, което да види някакво количество вода, по-голямо от това в чаша чай и да не успее качествено да се намокри.

Връхна дреха. Чувала съм от бабите една приказка, че в планината не се ходи „зиме без торбичка, лете – без абичка”.

Вода, шапка, слънцезащитна козметика, препарат против ухапвания от насекоми, нещо за хапване, също трябва да присъстват. 

Храната

Едно от нещата, с които най-много трябва да внимаваме по време на лятната ни почивка е какво ядем и каква вода пием.

Внимавайте в какви заведения сядате и какво си поръчвате. Всякакви неща, приготвени с яйца или месо, гледайте да са много добре сготвени. Рискови са и рибата, мидите и всякакви морски дарове. Ако сте почитатели на тази храна, избирайте внимателно ресторанта, в който ще седнете. Тараторът и айранът, за съжаление, могат да създадат проблем, ако водата, с която са приготвени не е чиста.

За предпочитане е, особено в морските курорти, да не пиете вода от чешмата. Купувайте си минерална. Един стомашен проблем, може да развали дълго чаканата почивка.

Очаквайте неочакваното

Важното е да не забравяме, че това е почивка с деца, което означава две неща. Думата „почивка” придобива доста по-различно значение, от описаното в тълковния речник. И второ – колкото и да си се постарал да предвидиш всички възможни и невъзможни ситуации, винаги ще има нещо, което да те изненада.

Но пък най-хубавата дума от всичко е  всички заедно, някъде да се забавляваме, да се смеем, да създаваме хубави спомени за децата и за нас. (Ако не забравим фотоапарата, ще имаме даже и материални такива).

Весело и слънчево лято!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,462 преглеждания

Comments are closed.