7 начина да бъдете мъдър родител

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
mydro-roditelstvso

Всички сме били деца, но често забравяме за това, макар че дълбоко в себе си сме стаили умението какво, как и кога трябва да направим по правилния начин, поне що се отнася до децата ни. Често обаче напрегнатото ежедневие и липсата на време ни лишават от мъдростта на житейския ни опит, което не ни позволява да действаме рационално

Разбира се, винаги има начин да се справим, стига да проявим търпение и мъдрост, така че да помогнем на децата си да вървят напред и нагоре.

1.  Свободното време:

– Обикновено родителите смятат, че те трябва да посвещават цялото си свободно време на децата.

Мъдрият родител знае, че трябва да се грижи и за себе си и по този начин ще научи и децата си да се грижат сами за себе си.

2. Семейните вечери:

– Обикновено родителите посвещава вечерите си на децата. Четат им приказки, гледат анимационни филмчета заедно с децата си, играят с тях и дори понякога им пишат домашните вместо тях.

Мъдрият родител се занимава с детето определено време, което е строго регламентирано, след което оставя детето да се занимава само, в това число и да поеме само отговорността за написаните или ненаписаните домашни.

3. Подаръците и парите в брой:

– Често родителите са склонни да изкупят отсъствието си от вкъщи с подаръци и пари в брой.

Мъдрият родител дава на детето си джобни пари, но му възлага задачата да планира собствения си бюджет и да разпредели джобните си пари за цялата седмица, в това число да предвиди средства ако има желание да си купи играчка или друга вещ, без това да се отразява на общия семеен бюджет.

4. Лошото поведение:

– Някои родители дори не се опитват да вникнат в реакциите на детето си, в лошото му и понякога необяснимо поведение. Ако детето им се държи лошо, следва наказание и с това въпросът се приключва.

Мъдрият родител се опитва да изслуша детето си, задава му въпроси, търси първопричините за лошото поведение и се стреми да ги елиминира, за да предотврати бъдещи прояви на неприемливо поведение.

5. Цел на възпитанието:

– Обикновено родителите си поставят за цел да възпитат достойни хора от своите деца.

Мъдрият родител полага усилия и старание да изгради близки отношения и дълбока връзка с детето си, която да просъществува напред във времето и да е базирана на доверие, разбирателство и взаимно уважение.

6. Толерантността:

– Повечето родители се стараят да отгледат децата си в атмосфера на толерантност, но често тя преминава границите и детето приема тази толерантност като знак, че може да се качи на главата на родителите си, в прекия и преносен смисъл на този израз.

Мъдрият родител осъзнава правото си на лично пространство, на свои хобита, интереси и цени високо времето, свободно от грижи за децата. Децата уважават родителите, които отстояват своето лично пространство и границите, които биват поставяни пред тях. В течение на времето те самите изграждат успешно подобен модел.

7. Грешките:

– Обикновено родителите се опитват да предпазят децата си от грешки, дори от най-малките и незначителните. Всяка опасност, която потенциално дебне потомците им в реалния живот те се опитват да елиминират още в зародиш.

Мъдрите родители оставят детето си да прави грешки, а след това го хващат за ръка и му показват верния начин, образно казано, като му показват положителните страни на тези грешки, помагат му да си извлече поуките от грешките си и да изгради устойчиво отношение към живота в бъдеще.

Превод и адаптация от: fit4brain.com

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

38,386 преглеждания

Comments are closed.