7 начина да възпитате самоувереност у детето си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-luja

Вярата в собствените възможности е важно качество за всеки човек. То вдъхва респект у хората, с които общуваме, защото е присъщо на силните и амбициозни личности. Именно затова е добре да помогнем на детето си да развие самоувереност. Ето няколко лесни начина да постигнем това.

Отглеждайте детето си с безусловна любов

За да расте детето здраво и хармонично, нужно е да го възпитавате без колебания да получава и раздава любов. Нищо друго не е така важно за изграждането на увереност в себе си, както топлата семейна среда. Усещането, че винаги сте насреща, вдъхва спокойствие, чувство на сигурност и вяра в собствените сили.

Раздавайте вниманието си

Покажете на детето, че то е най-важното за вас. Научете го да изисква внимание и да търси общуване. Откритите екстровертни хора много по-лесно отстояват позициите си. Като обръщате адекватно внимание на детето си и на нуждите му, вие ще създадете у него чувството, че заслужава любов, грижи и има какво да даде на околните.

Не се притеснявайте да бъдете взискателни

Умерената взискателност и спазването на установените правила създават дисциплина и самоорганизираност у детето. Никой човек без тези качества не може да се чувства достатъчно уверен в себе си. Те са високо ценени и търсени у всеки на един или друг етап. Без да бъдете строги и педантични, насърчавайте чувството за точност и изпълнението на задълженията.

Подкрепяйте рисковете

Не бива да обезсърчавате детето си всеки път, когато има желание да опита нещо ново или да поеме самоинициатива за нещо. Човек се учи от опита и грешките си. Това, че вие знаете отговора или изхода от определена ситуация, не означава, че сте се родили научени. И вие сте се учили чрез действие. Дайте тази възможност и на детето. Човек си вади най-точните поуки през собствените си преживявания, а натрупаният опит е гаранция за самоувереност.

Отпразнувайте успехите

Когато детето постигне успех, независимо в каква сфера, подчертайте това и го оценете подобаващо. Покажете му, че наистина се гордеете с него и че успехът му заслужава признание и похвала. Така ще го насърчите и стимулирате отново да се старае следващия път.

Бъдете добри слушатели

Ако изслушвате приятелски детето си, и то ще се научи да е толерантно и почтено в общуването си с другите. Като давате собствен пример, вие показвате колко важен е начинът, по който човек комуникира с околните. Дете, възпитано в хармонична и спокойна среда, също ще се държи по този начин с околните.

Не сравнявайте

Ако винаги изтъквате, че някой е по-успешен и добър в нещо от малчугана ви, той със сигурност няма да изгради увереност в себе си. Напротив, най-вероятно ще изгуби ентусиазъм и вяра във възможностите си. Не допускайте изказвания като: „Сестра ти винаги се справя по-добре в училище от теб” или „Съученикът ти Петър е много по-силен по математика” и др.

—————————————————————————————————————-

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

35,903 преглеждания

Comments are closed.