7 идеи за летни занимания, стимулиращи развитието на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

lqto

В летните жеги струва ли ви се, че вашите деца, а и много възрастни буквално са спрели да мислят? Вероятно вече се притеснявате, че изобщо няма да си спомнят отново нещо от миналогодишните уроци.

Но, ваканция е! Отпуснете се, оставете и децата да се наслаждават на жаркото слънце, дните край морето или в планината. Разбира се, да стимулирате умствената им ангажираност винаги можете, дори през лятото, дори и на открито, без това да създаде усещането в децата, че искате да им откраднете най-дългата ваканция в годината.

Разбира се, колкото и кратка да е една ваканция, тя винаги обръща режима на 180 градуса, всички се отпускат, забавляват си и мислят за по-приятни неща от училище и работа. Затова не се сърдете на децата си. Напълно в реда на нещата е и това, децата да позабравят някой нещо, които са изучавали през изминалата учебна година.

Съхраняването на тези знания е от особена важност за добрия старт на новата учебна година. Това обаче съвсем не означава майки и татковци да налагат крайни режими, в които децата да решават задачи или да пишат съчинения всеки ден. Но хубавото е, че ако родителите имат нужното търпение, лятната ваканция и ученето няма да си пречат, защото винаги може да се учи чрез игра.

И макар да звучи малко вероятно, именно лятото е моментът, в който да се пробуди любовта към ученето и децата да открият, че този процес може да носи радост, да е позитивен, дори за онези деца, които не обичат кой знае колко да посещават училище. Някои наричат тези опити неформално образование на открито.

Лятното неформално обучение е възможно да се случи чрез създаване на възможности децата да изявяват своите таланти и креативност, да бъдат стимулирани да разсъждават логично, да са критични, да търсят решения на проблеми от различно естество, да генерират идеи и начини за реализирането им.

Организирайте еднодневна екскурзия заедно с ваше приятелско семейство, чиито деца са на приблизително същата възраст като вашите. Когато децата играят или се забавляват в група, те имат възможността да намират повече от едно решение, разполагат с широка гама от възможности, научават се как по-добре да общуват с другите и развиват важни за тях житейски умения.

1. Добра идея е, след подобни излети и общи занимания родителите да направят разбор на преживяванията с децата си, като изтъкнат и похвалят добрите случки от дена, но и да са критични към негативните, ако е имало такива.

2. Намислете някаква интересна тема, която децата ви с ваша помощ да проучат. Например за живота на конете, за важната роля на водата, за някои редки видове растения или изберете тема, която знаете че интересува вашето дете. Потърсете заедно информация в библиотеката или в Интернет, а след това пренесете заниманието на открито – посетете някоя конна база, разходете се до крайградски язовир, събирайте цветя и направете хербарий.

3. Опитайте нещо ново. Попитайте децата си какво ново биха изпробвали. Може да им помогнете малко: ако например не са спали все още на палатка – направете излет с нощуване на открито, ако живеете в къща, можете да опънете палатката в двора. Ако пък ви предстои ремонт у дома, включете и детето – спокойно можете да му дадете бояджийско мече и латекс и да му покажете как става боядисването. Ако детето не е ходило още на пазар, а усещате, че е готово да пробва – поощрете го. През лятната ваканция децата могат да придобият увереност с своите възможности и да израснат като самостоятелни личности, ако родителите имат смелостта да повярват, че децата могат да са такива. Защото както за възрастните, така и за децата да излязат от зоната си на комфорт не е толкова страшно.

4. Децата, които вече са ученици в началните класове, както и тези, за които на есен това предстои могат да бъдат приобщавани към различни благотворителни каузи, които се провеждат в родния им край – засаждане на дръвчета, цветя, почистване на обществени градинки или детски. Използвайте тези възможности, за да могат децата ви да се учат и да растат като активни и отговорни личности.

5. Докато пътувате с автомобила си в града, някъде наблизо или надалеч, задавайте въпроси на децата си и си говорете с тях. Обръщайте им внимание на това, по кои улици и покрай какви обществено значими сгради минавате, с какво са свързани, кога и от кого са построени. Така те ще научат кои са най-интересните места за разходка в града. Ако сте около родния си град, въпросите и разговорите ви могат да съ свързани с характерните особености на флората и фауната в района, природните ресурси и исторически забележителности. Тези занимания ще насърчат участието на децата в разговора и ще развият траен интерес и обич към родния им край.

6. Когато сте сред природата не забравяйте да подсетите децата да си приготвят предварително лупа, кутийки, тефтер, моливи, химикалка и бинокъл. Така те ще се чувстват истински изследователи и ще могат да записват впечатленията си веднага, на място сред природата, да рисуват различни обекти на своите наблюдения, да събират камъчета и други находки и да ги доизследват у дома. Ако щете вярвайте, но дори две картонени рула от тоалетна хартия ще помогнат на децата да видят света по нов начин.

7. Направете своя лична зеленчукова градина в двора или на балкона. Това занимание винаги предизвиква откровен ентусиазъм у децата. То е страхотно преживяване, защото пред очите им се случва чудото на живота – с очите си те виждат как от малкото семенце израства растение и дава плод. Започнете тази задача заедно с децата си от самото начало – от приготвянето на пръстта и семената, от разсаждането на малките растения в градината, поливането и поддържането им. Това ще даде на децата ви възможността да научат в движение много повече за ботаниката, отколкото ако ги принуждавате насила да четат написаното в учебника. Освен това резултатът винаги е много вкусен!

Превод и адаптация от www.parents.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

32,923 преглеждания

Comments are closed.