6 противоалергични храни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

citrus fruits

Все повече родители се сблъскват с появата на алергични реакции при техните деца. Този проблем се дължи на редица фактори – нездравословно хранене, стрес, мръсен въздух, влошен имунитет и т.н.

Представяме ви 6 храни, които могат да помогнат в борбата срещу алергиите и да редуцират неприятните симптоми с ясното уточнение, че консумацията им трябва да е съобразена с възрастта на детето и препоръките на педиатъра при захранването.

1. Цитрусови плодове

Етеричните масла в цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, оказват положителен ефект върху човешкото здраве. Особено ценни са при алергии и астма. Укрепват имунната система, богати са на витамини и ензими.

2. Магданоз

Магданозът е много мощно оръжие при борбата срещу алергии, както и срещу автоимунни заболявания. Намалява отделянето на хистамин и е отличен източник на витамин А, витамин C и витамин К.

3. Чесън

Консумацията на чесън може да подпомогне съществено борбата срещу алергиите. Някои проучвания сочат, че той облекчава алергичния ринит, а сокът от него може да бъде използван срещу неприятните сърбежи. Освен това чесънът е изключително мощен естествен антибиотик и се бори успешно срещу най-различни видове бактерии и гъбички.

4. Ябълки

Ябълките съдържат кверцетин и намаляват производството на хистамин. Една ябълка осигурява на организма около 4- 5 грама фибри, ако е изядена с кората, а без нея организмът си набавя 2- 3 грама. Ябълката е естествен антиоксидант и е богата на витамини.

5. Коприва

Копривата съдържа множество полезни активни съставки: флавоиди (кверцетин, кемферол, рутиносид), неутрализиращи действието на свободните радикали. Също така съдържа калций, калий, желязо и силикати, които имат благотворно действие върху организма. Високото съдържание на флавоиди и калий обясняват диуретичното функции и способстването на детоксикацията на организма. Има противоалергично действие и облекчава симптомите при простуда и грип.

6. Зелен чай

Зеленият чай е мощен антиоксидант и е изключително полезен за пречистването на организма от токсини и подобряването на работата на черния дроб. Според все повече експерти именно в детоксикацията се крие ключът към трайното премахване на алергичните реакции.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

12,136 преглеждания

Comments are closed.