6 храни, които е добре да държите настрани от менюто на семейството си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pukanki

В днешно време е твърде трудно да се храним екологично и чисто, защото глобалното замърсяване влияе на храната на повече от едно ниво. Макар чистото хранене да означава, че избираме плодове, зеленчуци и меса, които са отглеждани и продавани с минимална обработка, те рядко са напълно органични или без изкуствени добавки. За съжаление в повечето случаи методите на добив и производство не са устойчиви и напълно независими от вредни компоненти. Крайният резултат в повечето случаи е нездравословен за човешкия организъм или за околната среда, а често и за двете.

 

Трудно е в днешно време да се определи кои храни са добри и кои лоши, но има редица съвременни изследвания, проведени от специалисти, които отговорят в известна степен на въпроса „Кои храни все пак да избягваме и защо?“. Естествено всяко изследване и всеки резултат са условни в някаква степен, затова не е добре да се абсолютизира, но можем да започнем от някои, в които самите ние сме се съмнявали, а изследователските резултати сега потвърждават.

Според тях изброените 6 храни по-долу могат спокойно да се изключат от списъка за пазаруване, следователно и от менюто без всякакви угризения.

1.      Консервирани домати

Доматените консерви съдържат бисфенол-А. Това е синтетичен естроген, който се свързва с репродуктивни проблеми, със сърдечни заболявания, диабет и наднормено тегло. Проучванията показват, че вредните вещества в консервираните домати са в прекалено високи количества, а предизвиква хромозомни изменения и понижава жизнеността на сперматозоидите. Поради тази причина дометените консерви е добре да отсъстват от трапезата на подрастващите и младите хора.

Алтернатива на доматите, консервирани в метални кутийки, са тези в стъклени бутилки или картонени опаковки. Натурално сушените домати също са за предпочитане. Търсете доматени сосове с ниско съдържание на натрий и малък брой добавени съставки.

2.      Говеждо месо

Поради факта, че днешните фермери използват зърнени култури – царевица и соя за храненето на животните, те наддават твърде бързо на тегло, а крайната цел – бързо угояване и достигане до крайния потребител с цел бързи и високи печалби се постигат за сметка на здравето. Хранени по този начин, вместо свободно пасящи, води до по-ниско съдържание на хранителни вещества в месото, което крайният потребител получава.  Наскоро проведено изследване от USDA показва, че в сравнение с добитъка, който се храни с царевица, този който се храни  с трева е по-богат на бета-каротен, витамин Е, омега 3 киселини, калций, магнезий и калий. Същевременно месото на свободно пасящите преживни животни е бедно на омега 6 киселини и на наситените мазнини, които имат пряко отношение към повишаване на сърдечно-съдовите заболявания. Говедата са тревопасни животни и не е редно да се хранят с зърнени култури и смески с хормонални и антибиотични добавки.
Алтернатива на месото от изкуствено хранени животни е търсенето и купуването на месо от свободно пасящи животни. Това обаче, е твърде сложна задача, тъй като никога не можем да сме сигурни какво се предлага на щанда в магазина, независимо от това, което пише на етикета. Възможно е да намерим чисти меса на все повечето фермерски пазари, които напоследък се появяват в търговските пространства, но трябва да изискваме сертификат за ветеринарна проверка. Често цената е доста по-висока, но ако в семейството си храним деца, при всички случаи е за предпочитане да направим този разход в името на тяхното здраве.
По-евтин вариант е пазаруването от местни ферми, но и в този случай е задължително да се уверим, че продукта, които купуваме е с нужните здравни сертификати.

3.      Пуканки за микровълнова фурна

Химикалите, включително перфлуорооктанова киселина, (perfluorooctanoic acid (PFOA) по вътрешността на хартиената опаковка, са част от веществата, които са свързвани с безплодието и импотентността, според скорошно проучване на UCLA. При редица опити, проведени с животни, е доказано, че тези химикали предизвикват рак на белия дроб, на тестисите и на панкреаса. Изследванията показват още, че микровълновите печки като цяло карат тези химикали да се изпарят и те се полепват по пуканките. Веднъж попаднали в телата ни, те остават там с години, без да могат да се изхвърлят, поради тази причина, според учените нивата им могат да достигнат до критични стойности, които да са смъртоносни. Дюпонт и други производители работят в посока да изключат перфлуорооктанова киселина от употреба с обнадеждаващ срок до края на 2015-та година, но дотогава милиони пакетчета ароматни пуканки ще бъдат продадени и изконсумирани.

Не е нужно да се лишавате от пуканки обаче, защото спокойно можете да пукате пуканки от кочани царевица, както това са правели нашите родители, при това можете да добивите към тях истинско масло или растително олио, вместо палмово и да ги овкусители с домашни сухи подправки. Можете да намерите царевица за пуканки по пазарите на приемлива цена, а децата със сигурност ще бъдат впечатлени от новия начин, които ще им покажете.

4.      Неорганични картофи

Зеленчуците, които растат под земята, поемат хербициди, пестициди, фунгициди, които се разпространяват в почвата. Картофите – най-популярният зеленчук – се третират с фунгициди по време на растежа им, а след това се пръскат с хербициди, за да може да се улесни беритбата им. След като картофите са събрани се третират още веднъж, за да се попречи на кълненето. Ако си купите обикновен картоф от магазина и се опитате да го посадите с цел израстване и раждане, вероятно усилията ви няма да се увенчаят с успех.
Решение е да купувате картофи от проверени малки производители, които със сигурност не използват толкова химикали при отглеждането на тази култура, най-малкото защото производството им не предполага високи капиталовложения.

5.      Сьомга от рибарник

Сьомгата е невероятно вкусна и полезна риба и тя не е създадена да бъде отглеждана в изкуствени водоеми и рибарници. Ако бъде хранена със соеви смески, химикали и птиче брашно,  рибата ще е с по-ниско съдържание на витамин Д и по-високо на канцерогени и пестициди. Според изследвания най-замърсената риба идва от Северна Европа. Съществува схващането, че тези риби се гледат в среда с високо ниво на пестициди и антибиотици и съответно, когато се храним със  сьомга от рибарник ние приемате същите химикали и вредни вещества, които са използвани за отглеждането й.
Ако на пакета пише “Прясна Атлантическа” това означава, че е с рибата, която се каните да си купите най-вероятно съдържа въпросните химикали. Специалистите твърдят, че повечето консервирана сьомга почти винаги е уловена в дивата природа и може да бъде намерена на сравнително достъпни цени.

6.      Ябълките в хипермаркетите

Ако плодовете и зеленчуците, които купуваме имаха етикети със заглавие “най-силно третирани с пестициди”, ябълките щяха да са на първо място. Това твърдение със сигурност е озадачаващо за мнозина, но това е така, защото обикновено не знаем, че всяка една ябълка макар и набрана от едно дърво, е плод на твърде много странични влияния, с цел различните сортове да запазят характерния си вкус. Ябълките се пръскат с химикали многократно и производителите твърдят, че остатъците от химикалите по плода не са вредни. Химическата обработка на плодовете има за цел да запази продукцията по-дълго време в добър търговски вид. Употребата на химикали за това обаче, се свързва с по-честите заболявания от рак и Паркинсон сред работниците в подобни ферми. Решението и тук е да се търсят и купуват органични плодове от екологични райони. Ако не сте сигурни за произхода на ябълките, които купувате – обилно ги мийте преди употреба и задължително обелвайте кората им. 

Източник:  http://www.healthdigezt.com/

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,340 преглеждания

Comments are closed.