6 фрази, с които да насърчите кърмещата жена

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_120002578

(Четиво за татковци)

След раждането много майки изпадат в депресия, която им пречи да се почувстват щастливи и удовлетворени. Сред основните причини за това е усещането у родилката, че не се справя със майчинските си задачи достатъчно добре и най-вече с кърменето. Затова понякога кърмещите майки се нуждаят от насърчение.

Деликатното състояние, в което се намира една току-що родила жена, заедно със съвършено новите усещания, задължения и преживявания е период, в които тя се нуждае от много подкрепа и обич. Най-вече от бащата на бебето.

Кърменето безспорно е най-добрия вариант за храненето на бебето не само в първите дни след раждането. То е идеалният вариант, които освен че е от изключителна важност за новороденото, е и най-лесния за майката – няма шишета, стерилизиране, миене, подгряване и млякото е винаги на една ръка разстояние. Жените, които имат възможността да кърмят децата си възможно най-дълго са благословени, децата им също.

Ето с кои фрази, ако сте млад татко, можете да насърчите съпругата или приятелката си да кърми своето бебе.

1. Благодаря ти за това, че кърмиш

Всеки изпитва удовлетворение и щастие, когато някой е благодарен за това, което той прави. Бебето не може да изрази благодарността си с думи, затова вие благодарете от негово име на жената, която го кърми.

2. Подкрепям решението ти да кърмиш

Жената, която е родила вашето дете – съпруга или приятелка, заслужава тази подкрепа, затова не се колебайте да я изразите гласно. Кажете й, че ще я подкрепяте във всяко нейно решение, независимо колко дълго може или смята да кърми. Покажете й, че сте наясно с важността на кърменето и не пестете думи, за да й кажете, че знаете каква невероятна задача е кърменето и колко сте щастливи, тя прави това за бебето.

3. Всичко, което правиш е напълно достатъчно

Възможно е да има дни, в които кърмата да е по-малко. Това може да се превърне в причина за тревожни мисли и излишен стрес. В такива дни е важно да проявите търпение и тактичност и да изразите мнение, че щом бебето не плаче, значи млякото му е било съвсем достатъчно. Не пропускайте да споменете, че сте наясно колко трудна задача е кърменето и отново да благодарите за това, че мама го прави за вашето дете.

4. Страхотна работа, мамо!

След кърменето не пропускайте са се усмихнете широко и да й кажете “чудесна работа, мамо!” Хармонията ще е пълна – бебето е нахранено и доволно, майката е спокойна и удовлетворена, таткото е щастлив. Нищо трудно!

5. Настани се в моето кресло

Предложете на жена си да се настани във вашето кресло или на любимото ви място на дивана. Помогнете й да се настани възможно най-удобно преди да започне да кърми, подложете ако е необходими възглавнички, поставете нещо под краката й за по-добра опора. След като свърши с кърменето, оставете мама да си почине или й предложете да си полегне, донесете й чаша с вода. Кърмачките губят много течности докато кърмят, затова изпитват постоянна жажда.

6. Благодаря ти, че не се отказваш

Кърменето е трудна работа. Често изисква сериозно физическо усилие, а за съжаление има хора, които не само го омаловажават, но и понякога не го приемат, особено ако се случва на обществено място.

Затова е важно кърмещите майки да усещат подкрепа и уверение в това, че успяват да се справят с тази задача и правят най-доброто за децата си и за себе си, водени от безпогрешните си майчини инстинкти и интуиция.

За съжаление, не всяка майка има възможността да кърми, понякога по причини, независещи от нея. Тези майки също се нуждаят от подкрепа и признателност, защото в повечето случаи това не е избор, а стечение на обстоятелствата или чисто физически спънки, премахването на които понякога не зависи от майката. Затова не бива никой да ги упреква или да им се сърди.

Майките трябва да знаят, че вие оценявате факта, че жертват съня си, за да се грижат за бебето по най-добрия начин, че сте наясно с болките, които понякога изпитват докато кърмят, за раничките, за мастита, за излишъка или недостига на кърма. Това ще им помогне да се чувстват по-уверени, по-сигурни, обичани и оценени. Спокойствието, което вие ще подсигурите чрез думите и действията си на майката, ще е път към взаимност и обич, която да предадете на своя наследник заедно.

 

Адаптация от parenting.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,868 преглеждания

Comments are closed.