6 факта за бременността и раждането, които ще ви изненадат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

shutterstock_261984521

bremennost_i_rajdane


Когато става въпрос как да роди една жена, съветници никога не липсват. От най-близкото обкръжение от роднини и приятели до внимателно избрания медицински екип, който проследява бременността, около бременната жена обикновено е пълно с компетентни или не толкова компетентни хора, готови да помогнат по всякакъв начин. Всяка жена обаче има право да избере сама начина по-който да стане майка, според своите разбирания и очаквания.

Преди да решите дали ще родите по естествен начин, с цезарово сечение или с помощта на друг медицински способ, вижте няколко интересни факта за бременността и раждането, които може би ще повлияят вашия избор.

1. Бременността продължава 41 седмици

Проучванията показват, че средната продължителност на бременността при жените с нисък риск не е 40 седмици, както обикновено се смята. Всъщност  най-точно е да се каже, че бременността  продължава около 40 седмици плюс-минус  три дни за майки, които вече са раждали и 41 седмици плюс-минус  един ден за майки, на които предстои първо раждане.

2. Ултразвукът е най-надеждният метод за проследяване развитието на плода

Ултразвуковата диагностика всъщност не е най-точната за определяне на теглото на плода. По време на третия триместър изследването дава 10-12 % отклонение при определяне на действителното тегло на бебето.

3. Раждане с дула или без

Ако имате подкрепата на дула по време на раждане шансът да намалите вероятността от цезарово сечение намалява с 28%. Присъствието на дула доказано увеличава удовлетвореността на майката от самото раждане и намалява необходимостта от редица медицински интервенции по време на раждането. За последните 6 години ражданията с дула са се удвоили.

4. Епидуралната упойка е добра алтернатива

Всъщност не съвсем. Оказва се, че при жени, които са избрали да родят с епидурална упойка има 6 пъти по-голяма вероятност да завършат раждането си с цезарово сечение, отколкото по естествен път.

5. Раждането е естествен процес, а не патологично състояние

95% от жените, които имат нормална бременност раждат без допълнителни медицински манипулации. Като напълно естествен физиологичен процес раждането трябва да бъде стимулирано да се случи по естествен начин, освен в случаите, когато са налице животозастрашаващи фактори, налагащи спешни медицински грижи.

6. Цезаровото сечение спасява живот

При 74% от жените станали майки с помощта на цезарово сечение възстановяването протича безпроблемно и успешно, а при следваща бременност напълно липсват усложнения. Цезаровото сечение обаче е животоспасяващ метод, който не бива да се практикува без сериозни индикации и отговорна лекарска преценка за необходимостта от него.

 

По материали от growingslower.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,257 преглеждания

Comments are closed.