5 неща за недоносените бебета, които родителите трябва да знаят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
nedonoseni-deca


За недоносените бебета винаги казваме, че това не са различните деца, те са като всички други. Това са обаче децата, които се раждат малко по-рано, тоест преди 37 гестационна седмица да навършат майките от бременността. По някаква причина те се раждат преждевременно. независимо от това какви са обстоятелствата, подсказващи дали бебето ще се роди преждевременно или доносено, е добре всеки един бъдещ родител да е запознат с малките, но значими подробности, свързани с посрещането на недоносеното бебе:

1. Недоносените бебета имат по-голяма нужда от витамини

Преждевременно родените деца се нуждаят допълнително и от витамини. Даването на мултивитаминни препарати може да започне още от 3-4-тата седмица от живота и да продължи до навършването на 6-12 месечна възраст.

2. Физическото развитие на недоносените е в зависимост от теглото при раждане

Деца, родени с тегло 2000-2500 г, обикновено настигат връстниците си на тегло и ръст до края на първата година от живота си. При рождено тегло под 1200 г и особено под 1000 г могат да останат години наред (дори до пубертета) по-дребни на ръст и тегло.

3. Недоносеното дете е много по-застрашено от инфекции

Недоносеното дете е много по-застрашено от инфекции поради по-слабите му съпротивителни сили. Да се избягва всякакъв контакт и с най-леко болни (братче, сестриче с хрема), тъй като лекото за възрастните може да се окаже фатално за недоносеното дете. Ако майката е болна е необходимо тя да носи маска не само по време на кърмене, а непрекъснато, когато е в контакт с бебето.

4. Предразположени са към развитие на анемия

Скоро след раждането често се развива т.нар. физиологична анемия. Тя се дължи на липсата на желязо, което се отлага в депата на плода през последните месеци на бременността. За първи път тази анемия може да се изрази под формата на безапетитие, а едва впоследствие да се развие бледост по кожата и лигавиците. Анемията е най-силно изразена към 3-6-ия месец. Необходимо е хемоглобинът да се следи периодично и да се дават железни препарати.

5.  Недоносените боледуват по-често от рахит

Недоносените боледуват по-често от рахит, отколкото доносените, въпреки профилактичните мерки. Профилактиката с витамин D започва още в родилното отделение за недоносени. Ако там не е проведена такава, веднага след изписването трябва да се започне да се дава на бебето Вигантол по 1 капка сутрин на гладно с лъжичка кърма/АМ. Профилактично витамин D трябва да се дава и през есента, зимата и пролетта на втората  година от живота на недоносеното бебе.

www.premature-bg.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,009 преглеждания

Comments are closed.