5 игри за деца на път

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

boy_car_read

Вербалните игри (такива, които включват говорене, слушане, мислене), са особено важни за развитието на комуникативните умения на детето, говорния апарат, речника и изказа. Те са идеалното забавление за деца по време на летните пътувания. Децата не обичат дългия престой в колата и вместо да ги оставяме да се изнервят, по-добре е да измислим на какво да играем.

Ето 5 игри, които мислим, че ще бъдат забавни за децата ви, докато пътешествате:

1.            Колко на брой?

Това е простичка игра, която можете да играете, когато детето навърши 3 години и може да брои до към 10. В този период децата се впечатляват от животни, затова можете да използвате тях като тема, но разбира се, играта  може да бъде променена според интересите на детето ви. Започваме с въпрос за някоя специфична част от животното: опашката, рогата, копитата, ушите…, а детето трябва да отговори колко на брой са?

• Колко животни знаеш, които снасят яйца (това е въпрос за по-големи)?

• Колко животни знаеш, които имат шарка по тялото си?

• Колко животни знаеш, които ядат листа и трева?

• Колко животни знаеш, които живеят в морето?

• Колко насекоми знаеш, които имат 6 крака?

• Колко превозни средства имат 4 колела?

• Колко неща имат формата на конус?

• Колко неща знаеш, които могат да летят?

girl_car_luggage_dog

2.            Мисля си за…:

Можем да започнем тази игра с фразата „Мисля си за…“ и след това казвате определена особеност на предмета, за който си мислите (двигател, крила, автоматична врата, син цвят, мокро). Другият участник може да прави предположения или да поиска друга характерна черта за предмета. Вие можете да отговаряте само с „Да“ или „Не“. И така, докато не познае предмета.

3.            Познай кой?

Тази игра е подходяща за деца над 4 години. Тя прилича много на игра номер 2, но в нея се използват повече герои от филмчета, книжки, реални личности от живота, които детето познава. Започвате с „Мисля си за някой, който има … (голям корем, например)“ и детето трябва да попита за други характерни черти или подробности (наблизо ли живее, стар ли е, мъж ли е, приятел ли ми е…). Вие отговаряте само с „Да“ или „Не“. Можете да се редувате.

girl_mini_cooper

4.            Развален телефон:

Тази игра ви е добре позната: играе се в група от деца. Всички седят в една линия или в кръг. Едно дете прошепва нещо в ухото на друго. Така съобщението се предава нататък до последното дете и то обявява какво е чуло. Всички се смеят как се е променило посланието, докато стигне до края.

5.            Думи, започващи с …

Чудесна игра за деца в предучилищна възраст, а и след нея. Единият от играчите започва да изброява азбуката на ум, а друг го спира в произволно избран момент. Така се определя буквата, с която ще се играе – например „П“. Всеки един от участниците започва да мисли за думи, които започват с тази буква и всички се редуват да казват по една дума. Играе се, докато не отпадне един от последните двама участници в играта.

Тази игра може да се усложни, като се добави условие за броя на буквите – например, думи, започващи с „П“, които имат по 3 букви.  

kids_back_window

Снимки: www.joyofkosher.com, familylife4u.com, healthland.time.com, 

Прочетете още:

girl_constructor  12 занимания за деца за дъждовните летни дни

bored_boy_chair  Защо скуката е полезна за децата?

kid-reading1  Как да насърчим детето да чете повече?

boy_light_bubble_idea  7 начина да насърчим креативността у децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Игри

15,604 преглеждания

Comments are closed.