36 правила, които всеки млад татко трябва да знае

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
tatko-i-bebe

С идването на бебето ежедневието у дома се обръща с главата надолу или ако ви харесва повече – с краката нагоре. Във всеки случай то вече няма нищо общо с живота, който сте имали преди девет месеца, а промените носят стрес не само за майката, но и за таткото, макар често той да остава в сянката на урагана от емоции, който сякаш заплашва да отнесе всяка различна мисъл освен тези за бебето в неизвестна и далечна посока.

Емоционалният стрес за майките е тотален, но за татковците, оказва се, не е по-малък. За да се наредят нещата възможно най-бързо и безболезнено е добре те също да бъдат включвани в грижите около бебето, особено ако проявяват сами желание за това.

Ето какви мисли споделя един мъж, татко за първи път:

1. Вашите планове вече не са ваши планове. Във всеки един момент те могат да се променят и няма как да предвидите какво ще се случи или няма да се случи.

2. Забравете всичко, което някога сте чели за възпитанието. Колкото и строг татко да ви се иска да бъдете, след 4 часа среднощен рев, бъдете сигурни, ще гушнете бебето, защото каквото и да са ви казвали преди – това е единствения начин да го накарате да замълчи.

3. Осем часа сън в денонощието е прекрасна препоръка, но е непостижим резултат за който е да е родител.

4. Ще ви се налага често да избирате: сън или екс.

5. Слушайте внимателно съветите на роднините и приятелите, но се научете да отсявате зърното от плявата. Следвайте интуицията си и помнете, че не са ви нужни прекалено много съвети, за да смените едни памперс.

6. Не винаги ще сте съгласни с педиатъра, не сте и длъжни. Има решения, които зависят само и единствено от вас и половинката ви.

7. Децата порастват не заради това, което правите за тях, а въпреки всичко, което правите за тях.

8. Хлапето ви не го интересува дали сте почистили къщата и гаража.

9. Вас също скоро няма да ви интересува това.

10. Не е нужно да купувате един магазин с играчки. И един чифт стари обувки ще свърши работа, а вероятно и ще са далеч по-интересни за детето ви, отколкото пластмасово говорящо куче или пухкаво мече.

11. Всичко, което не сте прибрали на високо или в заключен шкаф ще бъде опитано, облизано и захапано.

12. Вашето дете е най-красивото, най-садкото, най-доброто и най-умното. Вярвайте в това!

13. Колкото и да се заричате да не публикувате снимки в социалните мрежи на бебчето си, бъдете сигурни, ще го направите. Опитайте се количеството да не е прекалено.

14. Ще откриете, че имате доста спокойна професия.

15. Не забравяйте, че вашата половинка е дежурна 24/7 в тази обстановка, отменяйте я във всеки възможен момент.

16. Поощрявайте половинката си да излиза и да се среща със старите си приятелки или просто да се разхожда САМА.

17. Не се преструвайте на заспал, докато чакате бебешкия рев да събуди жена ви. Дори да ви се получи няколко пъти, след време ще ви заловят.

18. Когато срещнете родители с близнаци, усмихнете им се и ги поздравете. Представяте ли си – вашите грижи х2!

19. Всеки път, когато ви се иска да избягате през девет планини в десета, се сещайте какво им е на родителите с близнаци.

20. Не забравяйте да благодарите на майка си, на майката на половинката си – също.

21. Ще разберете родителите си едва след като вие самият станете родител.

22. Ще почувствате увереност, че можете да станете касоразбивач още след първия път, в който успеете да изрежете ноктите на бебето. Толкова много търпение и прецизност не сте предполагали, че притежавате, нали!

23. Научете да разпознавате сигналите, които вашето дете ви дава и какво всъщност иска да ви каже с тях. Това ще ви спести много време.

24. Забравете за формулата: “Слагам бебето да спи, и ще си довърша започнатото пред това.” Бебетата не заспиват просто така, понякога времето, за което става тази магия е достатъчно, за да забравите с какво сте се занимавали преди това.

25. Не се плашете ако забележите, че поклащате количката с покупки в супермаркета.

26. Ще забележите, че заспивате по-лесно ако се поклащате. Нормално е.

27. Чистата ви, лъсната и любима кола изведнъж ще се напълни с мокри кърпички, щвсякакви играчки и памперси. Примирете се, докато детето поотрасне, тези атрибути ще са постоянни ваши спътници.

28. Ако са ви казали, че с бебето животът ви ще стане по-щастлив повярвайте му. Такъв ще е. Макар да ви се струва, че не е.

29. Дори  и да сте над 40, вие сте млад татко. Децата ни подмладяват.

30. Припомнете си какво е да сте по детски открит, честен и откровен.

31. Хлапетата са сладки сутрин – боси и рошави. Тази картинка е достатъчна, за да забравите кошмарите от изминалата безсънна нощ.

32. Независимо колко як татко сте, не забравяйте, че през първата година от живота на детето ви, майката е най-важна. Не ревнувайте.

33.Ще се тревожите за какво ли не, особено за здравето на дететоси. Свикнете с тези тревоги и приемете, че и те ще отминат.

34. Записвайте поне два пъти седмично забавни истории, които са ви се случили в дневник, който ще ви е много скъп след години, въпреки, че ще имате купища снимки и видео филми.

35. Първо нахранете детето си, а след това го обличайте в новите му дрешки.

И накрая: 36. ОБИЧАЙТЕ ДЕЦАТА СИ С ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ! ВСЕКИ ДЕН!

 

 
по материали от brightside.me

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

23,545 преглеждания

Comments are closed.