3500 са оставащите свободни места в детските градини и ясли в София, децата са двойно повече

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

start-kindergarten-1

Приключи първото класиране за детски градини и ясли в София. Тази година са кандидатствали 19 903 деца, неприетите на първо класиране са повече от 7000, съобщи БНТ. Те ще се борят за оставащите 3500 свободни места на второто класиране на 24 май.

И тази година хиляди деца остават без място след първото класиране. като точният им брой е 7146. За недостига допринася и това, че системата е отчела 2500 деца повече спрямо миналата година.

От общия брой кандидатурите – 19 903, 2227 са на вече приети деца, които искат да се преместят.

Свободните места след първо класиране са 3500. Това това би означавало, че след второто ще останат под 4000 неприети деца, но това не е съвсем така, защото тези свободни места най-често са в много отдалечени райони или предучилищни групи, а основното търсене е за яслите и за първа група.

С недостига на места от общината се борят от години, но притокът на живеещи да живеят в София е толкова голям, че е трудно да се навакса и да се осигури място по райони на всички деца.

“София се разраства, София се развива и София става притегателен център за много млади семейства. Това, което е важно, е че броят за местата за деца в яслени групи е увеличен с 1000 именно там в последните няколко години работим усилено, защото там главно е генериран недостигът”, коментира Мария Минчева, директор на Дирекция “Образование” в Столичната община.

По думите на зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов, от 2006 г. в столицата са построени 92 нови детски градини. “По настоящем, както е било във всяка година, но мисля, че тази е рекордна, се извършва много сериозна работа за разширяване на физическия капацитет и подобрения на средата в системата за предучилищно образование”, каза Чобанов пред БНТ.

В момента се ремонтират 7 детски градини, предстои строителството на още 8. Новите правила за кандидатстване, които бяха приложени за първи път, дадоха по-голямо предимство за постоянен или настоящ адрес в района на детската градина. Работещите родители също получиха една точка отгоре.

Друга важна промяна, която затегна злоупотребите е, че бележките за удостоверяване, че детето страда от хронична болест вече не се издават от личния лекар, а родителите трябва да представят решение от ТЕЛК.

Всички кандидатствали родители ще получат писмо по електронната си поща утре в 5 часа сутринта, с информация дали детето или децата им са приети.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,075 преглеждания

Comments are closed.