30 години SOS Детски селища България – фотографска изложба

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sos

През 2020 г. сдружение SOS Детски селища България празнува 30-годишен юбилей от учредяването си. Организацията, която си поставя за цел да осигури пълен с обич дом за всяко дете, ще отбележи годишнината с поредица от различни събития, активности и инициативи, обединени под мотото „30 години любов, уважение и сигурност“. Първото такова събитие е фотографската изложба на Проф. Росен Коларов, един от учредителите на Сдружението и дългогодишен председател на Управителния съвет.

Детската усмивка носи радост за всеки. Тя е огледало за щастието на всяко дете. Тя е отражение на детската душа. Тя разказва за необятния детски духовен мир. Стремежът на всеки един от нас е да дари детето с усмивка, с радост и със спокойствие. Но има и деца, които са лишени от усмивка. В техните очи има тъга. Тези деца се лишени от подкрепата на родители. При тях усмивката е угаснала.

За да се върне детската усмивка в децата, лишени от нея, през 1949 г. в Австрия се ражда една идея, завладяла целия свят. Това са SOS детските селища. Тогава Австрия е опустошена от войната. Много са децата, лишени от родители. Много са и жените, останали сами. Идеята на младия лекар Херман Гмайнер е да ги събере. Ражда се SOS детското селище, SOS семейството, SOS братята и сестрите.

През 1963 г. тази негова идея завладява света и се появява международната организация – SOS Children’s Villages International. Създава се стройна организация, отворена към децата, лишени от усмивка.

Непосредствено след промените в България от 1989 г. тази прекрасна идея идва и в нашата страна. През 1990 г. е учредено националното сдружение SOS Детски селища България. През 1992 г. Сдружението е прието в голямото семейство на международната организация. То е 124-та страна – пълноправен член в нея.

Към днешна дата в SOS Children’s Villages International членуват 136 страни от всички континенти, а през 2020 година се навършват 30 години от учредяването на SOS Детски селища България. През тези години стремежът на всички, ангажирани с благородната SOS кауза, е да се върне детската усмивка, усмивката на децата, лишени от родителска подкрепа.

От 2003 година насам организацията полага усилия да се намали броя на децата, които са в риск да загубят грижата на своите семейства – това става чрез подкрепа на самите семейства, така че да не се стига до раздяла между децата и биологичните им родители.

За изминалите 30 години с помощта на хиляди партньори, дарители, приятели и съмишленици SOS Детски селища България постигна забележителни резултати:

*665 деца са получили семейство и пълен с обич дом в приемни семейства и младежки домове;

*321 младежи са успели да поставят началото на своя самостоятелен живот;

*1000 приемни семейства са обучени и подкрепени;

*242 осиновителски семейства са обучени как да създадат връзка и да са любящи родители на деца, отгледани в SOS грижа.

*60 000 деца са подкрепени в рамките на проекти, през които Сдружението е работило.

*76 SOS приемни семейства са били подкрепяни ежедневно;

*3439 деца са подкрепени да не загубят грижата на своите семейства от 2003 г. до днес;

*1941 семейства са подпомогнати да продължат да се грижат за своите деца от 2003 г. до днес.

Фотографската изложба се посвещава на 30-годишнината от учредяването на Сдружение SOS Детски селища България. Откриването й е на 16 януари от 11.30 часа в Народното събрание.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,427 преглеждания

Comments are closed.