• No categories

3 рецепти за зеленчукови кюфтенца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Зеленчуковите кюфтенца са любимо хапване за всички. Поднесени като предястие или гарнитура, със сосове, към салата или месо – всякак ги харесваме. Изберете си вашата рецепта.

Любимите картофени кюфтета

Необходими продукти:

– ½ кг. картофи
– 3 яйца
– 1 глава лук
– 30 гр. масло
– сол
– черен пипер
– галета

Начин на приготвяне:

1. Сварете добре картофите. Когато са готови, ги залейте със студена вода и ги обелете.

2. С помощта на преса за картофи ги намачкайте, като добавите едното яйце, маслото, нарязания на ситно лук и сол и пипер на вкус.

3. В дълбока чиния разбийте останалите яйца. В друга, сложете галета. Оформяйте топчета, потапяйте ги последователно в яйце-галета-яйце.

4. Пържете в тиган с малко мазнина. След като сте ги изпържили от двете страни до златисто, ги вадете върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

5. Сервирайте като предястие, поръсени с кашкавал или сирене, с различни сосове или като гарнитура към месо.

Кюфтета от гъби

Необходими продукти:

– 1 кг. гъби

– 3 яйца
– 150 гр. бял хляб
– 100 мл. прясно мляко
– 50 гр. масло
– ½ връзка магданоз
– брашно и галета за овалване
– сол и черен пипер на вкус
– мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре гъбите, нарежете ги на дребно и задушете в малко вода. Когато изстинат може да ги смелите с пасатор или да ги оставите на дребни парченца.

2. Към гъбеното пюре добавете предварително накиснатия в млякото и след това оцеден хляб, 2 яйца, наситнения магданоз и останалите подправки.

3. От сместа оформете кюфтенца. Овалвайте ги в брашното, галетата и разбитото яйце.

4. Може да ги пържите в добре загрята мазнина или да ги печете във фурната върху хартия за печене.

5. Поднесете със салата или сос.

Вкусни кюфтенца от карфиол и грах

Необходими продукти:

– 2 глави карфиол
– 100 гр. грах от консерва
– 2 малки моркова
– ½ глава целина
– 3 яйца
– 2 с.л. галета
– 3-4 с.л. брашно
– сол на вкус
– брашно и галета за паниране

Начин на приготвяне:

1. Карфиолът се накъсва на розички, морковите и целината се нарязват на парчета. Сваряват се в подсолена вода. Оцеждат се и се задушават в малко мазнина заедно с граха.

2. Като се охладят се намачкват леко, добавят се брашното, галетата и 2 от яйцата.

3. Омесват се кюфтета, които се овалват последователно в брашно, яйце и галета.

4. Може да ги изпържите или изпечете.

5. Сервирайте ги топли със свежа салата.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

31,059 преглеждания

Comments are closed.