25 начина да накарате детето да ви чуе, когато му говорите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

25 начина да накарате детето да ви чуе, когато му говорите


Основна част при дисциплинирането на децата е да се научим ние самите как да им говорим. Начинът, по който се обръщаме към децата, ги учи и как те самите да правят това спрямо другите хора. Ето няколко съвета как да говорим с децата си:


Осъществете връзка с тях, преди да поискате нещо

Преди да дадете инструкции на детето си какво да направи, наведете се до неговото ниво и разговаряйте с него очи в очи, за да привлечете вниманието му. Научете го да се съсредоточава, като изискате вниманието му: „Теди, погледни ме.” Дръжте се по същия начин, когато слушате какво ви казва детето. Внимавайте с контакта с очи – той е нужен, но не до степен взиране, което би накарало детето да почувства, че по-скоро му упражнявате контрол, отколкото че осъществявате връзка с него.   

 


Обръщайте се към детето по име

Започнете молбата си с името на детето: „Ани, би ли…”

 


Бъдете кратки

Придържайте се към правилото за едно изречение: започнете изречението си с най-важното. Колкото повече се обяснявате, толкова по-вероятно е детето да спре да ви чува. Прекаленото говорене е честа грешка, когато човек води диалог. То дава усещане на детето, че не знаете всъщност какво точно искате да кажете.


Говорете простичко

Използвайте кратки изречения с възможно по-кратки думи. Заслушайте се как децата общуват помежду си и си вземете бележка. Когато погледът на детето стане незаинтересован, значи вече не ви разбира.


Помолете детето да повтори какво сте го помолили

Ако не може, значи е било твърде дълго или  прекалено сложно.


Предложете на детето нещо, на което не може да устои

Формулирайте исканията си, така че детето да не може да им устои, вместо да прибягвате до сблъсъци. Може да кажете на 2-3 – годишното си дете: „Хайде, облечи се, за да можеш да излезеш да поиграеш.” Нека исканията ви към детето са придружени от споменаването на причина, която е в негова полза и на която не може да откаже. Това го кара да предаде фронта и да направи каквото вие искате.


Бъдете позитивни

Вместо да кажете: „Никакво тичане”, опитайте с: „Вкъщи вървим, а навън може да тичаме.”


Започвайте изречението си с „Аз искам”

Место да кажете: „Измий си ръцете”, кажете „Аз искам да си измиеш ръцете”. Това работи при деца, които обичат да доставят удоволствие на другите, но не обичат да им се заповядва. Казвайки „Аз искам”, вие давате причина на детето да се съобрази с желанието ви, вместо да раздавате заповеди.   

 


„Когато…тогава”

„Когато си измиеш зъбките, тогава ще започнем да четем приказката.”, „Когато си подредиш играчките, тогава ще излезем на разходка.”. „Когато” предполага, че нещото ще бъде направено и този подход работи по-добре от „Ако”, което предполага, че детето има избор, което всъщност не е така.


Първо краката, после устата

Вместо да викате: „Изключи телевизора, време е за вечеря!”, влезте в стаята, където е детето, седнете да погледате телевизия с него за няколко минути, а когато започнат рекламите, помолете го да изключи телевизора. Отиването при детето говори, че сте сериозни в това, което искате то да направи. Ако не го направите, децата приемат желанието ви за обикновена прищявка.


Давайте избор

 „Първо да облечем пижамата или първо да измием зъбките?”, „Зелената тениска или бялата?”.


Подбирайте думите си според възрастта на детето 

Колкото по-малко е детето, толкова по-кратки и простички трябва да са наставленията ви. Например често срещана грешка при родители на 3 – годишно дете е да го попитат: „Защо го направи?”. Понякога дори повечето възрастни не могат да дадат отговор на този въпрос за неща, които те са направили. По-добре е да кажете: „Нека поговорим за това, което направи.”


Спазвайте нормите за добро общуване

Дори двегодишно дете може да се научи да казва „моля”. Очаквайте детето ви да бъде любезно. Децата не трябва да приемат, че добрите обноски са въпрос на избор. Говорете на децата си по начина, по който искате те да разговарят с вас.

 


Проявете психологически подход 

Заплахите и обвиненията са начин да поставите детето в отбранителна позиция. Посланията, които заплашително започват с „Ти”, карат детето да млъкне, а тези, които започват с „Аз” са лишени от обвинение. Вместо да кажете „Направи това…” или „Ти трябва…”, пробвайте с „Бих искал/а…” или „Много ми е приятно, когато…”. Не задавайте въпрос, който дава възможност за отрицателен отговор. Не казвайте: „Ще си прибереш ли дрехите?”, а „Прибери си дрехите, моля те.”


Напишете го

Напомнянията могат бързо да се превърнат в досада, особено за деца в пред-тийнейджърска възраст, които чувстват, че това да им се казва какво да правят ги поставя в позицията на роби. Без да казвате и дума, може да предадете каквото искате послание. Просто използвайте лепящи се листчета и химикал. Оставяйте забавни бележки за вашето дете, а след това само наблюдавайте какво ще се случи.


Говорете тихо

Колкото повече вика детето ви, толкова по-тихо му отговаряйте. Оставете го да се успокои, докато вие подмятате по някой коментар като „Разбирам” или „Мога ли да ти помогна?”. Понякога само наличието на загрижен слушател може да успокои изблика на детето. Ако слезете на неговото ниво, нещата ще се влошат. Бъдете възрастния човек за него.

 


Успокойте слушателя

Преди да давате наставления, успокойте детето, иначе е загуба на време. Детето няма да възприеме нищо, ако е разстроено.

 


Повторете посланието си

Малките деца имат нужда да им се повтаря хиляди пъти. Децата под двегодишна възраст изпитват трудност да възприемат инструкциите, които им давате. Повечето деца на три години започват да разбират наставленията ви и ги попиват. Повтаряйте все по-малко, колкото повече пораства детето ви. Имайте предвид, че децата в пред-тийнейджърска възраст приемат повтарянето като натякване.


Оставете детето да стигне до заключението, което целите

Вместо да кажете: „Сашо, не оставяй всичко накуп в стаята си”, пробвайте със: „Сашо, помисли къде да подредиш всички тези дрехи.” Да оставите детето да попълни липсващите звена в посланието ви е по-вероятно да му даде урок в дългосрочен план.


Използвайте римувани правила 

„Ако разхвърляш, от стаята не мърдаш.” Нека детето ги повтаря с вас като на игра.


Давайте алтернатива, която да се харесва

„Не може да отидеш сам в парка, но можеш да играеш пред блока.”


Предупреждавайте

 „Скоро ще си тръгваме. Кажи чао на играчките, чао на децата…”


Помогнете на затвореното дете да се отвори

Внимателно подбраните фрази могат да отворят устата и съзнанието на децата. Придържайте се към теми, които знаете, че са интересни за детето. Задавайте му въпроси, които изискват повече от едносричен отговор. Например вместо да попитате: „Хубаво ли беше днес на училище?”, може да попитате: „Кое беше най-забавното нещо, което правихте днес в училище?”.


Използвайте конструкцията „Когато ти…аз се чувствам…защото…”

 „Когато избягаш от мен в магазина, аз се тревожа, защото може да си се изгубил.”


Затворете дискусията

Ако нещо не подлежи на обсъждане, просто го кажете: „Няма да променя решението си. Съжалявам.” Ще спестите доста нерви на себе си и на детето. Хубаво е да имате „делови тон”, който, когато детето чуе, да знае, че сте категорични.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Възпитание

109 723 преглеждания

Comments are closed.