20 милиона деца по света са без животоспасяващи ваксини срещу морбили, дифтерит и тетанус

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini_k

През 2018 г. близо 20 милиона деца по света, или повече от едно на всеки десет, нямат поставени ваксини, които спасяват живота – срещу морбили, дифтерит и тетанус, сочат данни на Световната здравна организация и Фонда на ООН за защита на децата (УНИЦЕФ).

Половината от тях са в 16 бедни държави най-вече в Африка, както и в Азия, Близкия изток и Хаити в Карибско море. Проблемът допълнително се усложнява от това, че ако се разболеят, децата там са и с ограничен достъп до професионална медицинска помощ.

Двете организации съобщиха в понеделник, че практически през последното десетилетие има стагнация на около 86% в дела на децата, ваксинирани с трите дози срещу дифтерит, тетанус и коклюш (DTP3) и едната доза срещу морбили. В действителност за ликвидиране на тези заразни заболявания би трябвало да се ваксинират поне 95% по света.

За България е притеснително, че е съсед или е в района на страни с едни от най-лошите показатели за ваксиниране срещу морбили. Четири държави в топ 10 са Сърбия, Румъния, Албания и Украйна. С изключение на Грузия останалите са в Африка или разкъсваната от гражданска война Йемен.

През 2010 г. в Украйна едва 56% от децата са били имунизирани срещу морбили, а през миналата година този дял е достигнал 91%. В Сърбия обаче делът е намалял за този период от 95 на 92 процента, в Албания – от 99% на 96%, а в Румъния – от 95% на 90%.

Само спрямо 2017 г. увеличението през миналата година на случаите с това заболяване е двойно – до почти 350 000.

По информация от www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

776 преглеждания

Comments are closed.