17 важни житейски урока, които родителите трябва да научат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

parents

1. Децата са отделни личности. Те не са наше копие, нито наше огледало. Не бива да очакваме от тях да се превърнат във второто ни „Аз”, вместо това нека ги насърчаваме да бъдат себе си.

2. Не трябва да търсим благодарност или отплата за всичко, което правим за детето си. Родителската любов е единствената, която е в състояние да продължи вечно и която не бива да иска нищо в замяна.

3. Детето се нуждае от известна свобода. Когато го поставим в клетка и се опитваме да го предпазим от всичко, само засилваме страховете му и го правим зависимо.

4. Един родител не бива да унижава детето си – нито физически, нито емоционално.

5. Нека не пестим своята любов. Детето ни има нужда да усеща обичта ни, както чрез думи, така и чрез действия.

6. Бъдете откровени със своето дете. Ако виждате, че е поело в погрешна посока, не му спестявайте истината, но изберете подходящ начин да я кажете.

7. Научете се да обичате детето си, въпреки всичко – дори и да не е толкова талантливо, умно или красиво, колкото ви се иска.

8. Винаги изслушвайте детето си. Нека то вижда във ваше лице приятел и човек, на когото може да има доверие.

9. Всяка ваша постъпка е първият и най-важен пример за детето ви. Подбирайте внимателно думите си, спазвайте правилата, които изисквате от него и не се дръжте непристойно.

10. Никога не казвайте на детето си, че глупаво, неспособно или досадно.

11. Не живейте с очаквания за това какво ще бъде детето ви. То ще бъде такова, каквото реши. Постарайте се да го възпитате добре и да му дадете основата в живота, но не се опитвайте да моделирате съдбата му.

12. Грижата за детето не се състои само в това да му дадем живот, хляб и подслон. То има нужда и от нежност, обич и подкрепа.

13. Интересувайте се от това какво мисли и чувства детето и се отнасяйте с уважение към неговите занимания и интереси.

14. Не сравнявайте детето си с другите деца, нито със себе си.

15. Не прекалявайте с хвалбите и не си мислете, че детето ви е съвършено. Винаги спазвайте границата между здравословната подкрепа и прекаленото хвалене.

16. Не компенсирайте времето, което прекарвате с детето си, със скъпи подаръци. Най-ценното за него е обичта, вниманието и моментите, които прекарвате заедно.

17. Спрете да се страхувате, че детето ви може да сгреши и не се опитвайте да го предпазите на всяка цена. Грешките ще му дадат нужния житейски опит и ще го направят по-силен и по-мъдър човек.

 

Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

Вижте още:

20 неща, които една майка трябва да каже на сина си

7 неща, които не бива да казваме на децата си

Трите най-важни неща, които научих откакто станах баща!

20 вълшебни фрази, с които да изразим любовта към детето си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,976 преглеждания

Comments are closed.