15 неща, които може би не знаете за раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rajdane

8. Контракциите след раждането

Усещането, че имате контракции след като вече сте родили е също сред нормалните реакции на женския организъм. Матката контрахира, за да възвърне предишните си размери и макар да ви се струва, че в нея все още има бебе, то вече спи в кошчето до вас. Тези контракции не са толкова болезнени колкото са по време на раждането и нормално се усещат по време на кърмене, тъй като то стимулира отделянето на окситоцин, който предизвиква контракции. Може да продължи от няколко седмица до месец-два.

9. Болки и неразположения

Всяка жена изпитва различни по характер болки и неразположения след раждането. По-труден е периодът за онези, които имат вътрешни шевове или са родили с епизиотомия. Може да помислите с лекуващия си лекар за обезболяващи средства, които обаче да бъдат съобразени с факта, че кърмите. Повече почивка и избягването на физически усилия ще ви помогнат да се възстановите по-бързо и качествено.

10. Констипация

Да се забави дейността на червата след раждането е напълно нормално. На първо място запекът може да се дължи на страх от тоалетната в първите часове и дни след раждането, за да не се разкъсат шевовете. Неприятните усещания преминават за ден-два.

11. Болницата не е хотел

Колкото и луксозна клиника да сте избрали за своето раждане, имайте предвид, че това все пак е болница и болничния режим поставя някакви правила, от които произтичат и някои неудобства като например: събуждане в определени часове, процедури, захранване на бебето и други подобни.

12. Косопад

Според някои стари вярвания бременните не трябва да се подстригват, но ако не сте в плен на суеверия и с цел да ви е по-лесно, а и за да не изтощите косата си излишно, най-добре се подстрижете по-късо преди да родите. Това, освен че ще ви спести излишни грижи след раждането, ще ви е от полза, тъй като ще я поддържате далеч по-лесно в период, в който ще имате други задължения, които ще ви „гълтат“ цялото време.

13. Размерът на обувките ще се промени

Много жени забелязват, че след раждането размерът на обувките нараства с половин-един номер. Това се дължи най-често на спадането на надлъжните сводове на стъпалата. При нужда можете да си вземете ортопедични стелки, които да ви облекчат особено ако изпитвате болки в стъпалата.

14. Следродилната депресия не ви прави социопат

В първите дни ще сте хиперактивна и емоционална, но след като се приберете у дома е възможно до изпаднете в следродилна депресия и да не искате да се виждате с никого. Ако това искате, това правете. Никой не може да ви задължи да се срещате с близки и познати, ако вие самата не искате или сте преценила, че не му е времето сега. Това не ви прави социопат. Ако е необходимо дори съобщете на близките си, че в момента не сте готова за срещи и гости, макар че всички най-вероятно ще напират да се видят с вас и бебето. Отделете време за себе си и за възстановяването си, без да изпитвате никакви угризения.

15. Ще се чувствате тежка и препълнена

Нормално е да изпитвате този дискомфорт и най-лесния и добър начин да се отървете от него е да кърмите. Изцеждането на излишното количество мляко правете с подходяща за целта помпа, за да не настъпят усложнения и инфекции на млечните жлези.
За повечето майки кърменето като естествен процес е лесно и безпроблемно, но при някои жени то е проблем, често извън техния контрол. При нужда се консултирайте с акушерка или сестра, за да сте сигурни, че правите всичко както трябва. От полза са и консултантите по кърмене.

 

Раждането и времето след него е сложен период, затова ако около вас има хора, на които да разчитате и от които да поискате помощ, не се колебайте, а я приемете. Използвайте всеки момент, за да си почивате и спите, защото точно почивката и съня ще ви помогнат да се възстановите максимално лесно и бързо.

Адаптация от clarkscondensed.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

29,930 преглеждания

Comments are closed.