15 неща, които може би не знаете за раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Раждането на дете е най-вълнуващото събитие в живота на всяка жена и наред с всички емоции и вълнения е добре да се подготвим надлежно за това събитие.

rajdane

Ето 15 факта, свързани с раждането и първите дни след него, които бъдещите майки е добре да знаят:

1. Пийте много вода непосредствено преди раждането

По-голямото количество вода ще подпомогне отделянето на урина до последния момент и по този напълно естествен начин пикочния мехур ще се освободи от съдържанието си. В противен случай може да се наложи поставянето на катетър, което не е сред препоръчителните процедури, травмиращо и болезнено е.
Пиенето на достатъчно количество вода след раждането също е много важно за навременната лактация.

2. Не се плашете от гледката в родилна зала

Вероятно обстановката в родилното отделение ще ви се стори като военна зона, но не се плашете от това и се постарайте да не обръщате внимание на кръвта, вашата или на някоя друга жена. Не забравяйте, че сте в болница и около вас има квалифициран персонал, който е там, за да ви помогне в този момент, въпреки че може би ви се струва, че умирате.
Пестете си силите за самото раждане и за първите дни след него. Това ще ви помогне да се възстановите по-бързо.

3. Не очаквайте да влезете в старите си дънки още на изписването

Дори и шест месеца след раждането е нормално да не сте влезли в предишната си форма. Приемете, че в първите седмици и месеци след раждането вероятно ще изглеждате все още бременна. Това е така поради факта, че намаляването на размера на матката изисква време. Нормално е вашият корем никога повече да не изглежда така както е изглеждал преди да забременеете. Много жени слагат колан веднага след раждането, който има за цел да поддържа органите в малкия таз. Попитайте обаче акушерката кога е най-добре да прибегнете към него.

4. Втрисане, студени тръпки и нощно изпотяване

Тези симптоми са напълно нормални за току-що родилата жена. Могат да продължат ден-два или дори седмица. Не се притеснявайте от това ако телесната ви температура е нормална. Ако обаче се повиши – уведомете сестрата или лекаря.

5. Емоции и хормони

До голяма степен от тях зависи идването на кърмата. Раждането обикновено е радостно събитие, но прекалено силните емоции, дори когато са с положителен знак могат да повлияят негативно на хормоналните нива, от които зависи лактацията. Затова е добре да сте умерени в емоциите си – било то положителни или не толкова.

6. Не се притеснявайте да питате

Съвсем нормално е в главата ви да се блъскат хиляди въпроси след раждането. Не се притеснявайте да ги зададете на сестрата или акушерката, докато сте все още в родилното отделение, защото вероятно след като се приберете у дома това ще е доста по-трудно.

7. Епидуралната упойка

Епидуралната упойка в много случаи е препоръчителна и може да облекчи раждането в определени случаи. Трябва да сте наясно обаче, че няколко часа след раждането краката ви „няма да ви слушат“. Състоянието преминава за няколко часа.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

40,898 преглеждания

Comments are closed.