1300 деца поставиха началото на „Стара хартия за нова книга“ в Бургас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Stara-hartiq-snimka-1

Началото на тазгодишното издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ беше поставено в Бургас на 8 септември в Приморския парк, пред Пантеона. Под надслов „Почисти и прочети“ близо 1300 малки екоактивисти от морския град с помощта на своите родители предадоха 7,2 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 94 дървета. В замяна малчуганите получиха над 1500 книги, сред които беше и новото специално издание на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“. Кампанията се проведе с подкрепата на Община Бургас и Регионална библиотека „П. К. Яворов“.

Организаторите на събитието от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ Мариана Петкова и Сиана Колибарова откриха празничния ден. Те изразиха благодарността си към всички деца и родители от Бургас, които за втора поредна година застават зад каузата, обединяваща грижата за природата и любовта към четенето.

Stara-hartiq-snimka-4

Основната цел на организаторите на инициативата е тя да се превърне в истински детски празник, който да докаже на малчуганите, че екологията и книгите са забавни и необходими занимания. Ето защо за малките гости беше подготвена специална програма с десетки тематични изненади, театър, песни, танци и игри. Децата премериха сили във викторина, вдъхновена от литературния символ на тазгодишната кампания – „Светът на Нарния“. Всеки, познал верните отговори, спечели книги от поредицата „Хрониките на Нарния“ на издателство „Труд“. Допълнителни награди им донесе друга екоигра, която провери какво знаят за рециклирането и разделното събиране на отпадъци. Подаръците в нея бяха осигурени от „Албо груп“.

Stara-hartiq-snimka-2

Морският град беше само първата спирка на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“.

Кампанията посети Хасково на 9 септември.

Предстоят събития в София на 16 септември, Русе на 23 септември, Плевен на 24 септември и Пловдив на 29 септември.

Организатори на каузата са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“.

Партньори на инициативата „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“ и „Труд“. Кампанията е подкрепена от издателствата „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

910 преглеждания

Comments are closed.