1274 са болните от COVID-19 в образователната система от началото на учебната година

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

the-attendance-app-is-one-of-a-dozen-or-so-tech-tools-developed-by-the-schools-50-person-product-team-which-includes-former-employees-ofapple-uber-zynga-and-ventillasalma-mater-google

671 учителя са дали положителни проби за коронавирус, а учениците са 603, това обяви образователният министър Красимир Вълчев.

„Стойностите за учители са средните за страната. Това означава, че системата нито е изолирана, нито има чрезвичайно големи стойности“, посочи Вълчев. На дистанционно обучение за две седмици от четвъртък превключи целият гимназиален етап и вкъщи учат около 263 000 ученици от 8-и до 12-и клас. От останалите в класните стаи пък 1,5 са под карантина, заради положителни проби или контакт със заболели, допълни просветният министър.

От министерството увериха, че следят как се развива ситуацията и целта е възможно най-много ученици да се обучават присъствено. „И премиерът подчерта, че ще се опитаме да не затваряме цялата система. Затова и залагаме на локалния подход. Училищата трябва да затворят последни или да не са от първите“ “, заяви министърът. Докато се успокои обстановката ще се прилага принципа само училищата, в които има ръст на заболелите да могат да преминат на онлайн обучение. Вълчев посочи, че е дал разрешение на 19 училища да преминат на електронно обучение. Според просветния министър онлайн уроците трябва да продължат само в най-засегнатите области и то за гимназистите, уточни той пред Нова тв. Вълчев обясни, че ще бъде взето решение в кои от областите учениците няма да се върнат в клас.

Просветният министър даде пример как дори и Англия, която се затваря изцяло, остава училищата си отворени. Според изследване училищата не били освен източник на зараза, а децата не били най-големият приносител на вируса, допълни министърът. Вълчев за пореден път каза, че няма предпоставки за обявяване на нулева учебна година. От образователното министерството вече обмислят варианти за провеждането на националното външно оценяване, ако ситуацията догодина е по-сложна от този юни и има по-голям брой карантинирани ученици. Вълчев посочи, че е възможно да се признава служебна оценка от изпита или пък да се направи втори за всички, които са били възпрепятствани от пандемията да се явят. В този случай няма как да се гарантира, че първият и вторият вариант ще бъдат равностойни, но по-несправедливо според министъра би било да не се даде шанс на учениците да положат успешно външното си оценяване.

В същото време при направено онлайн-проучване по-голямата част от родителите предпочитат децата им да се обучават присъствено. Не така стои въпроса обаче с по-малките деца, които са на детска градина или ясла. Много от родителите, които имат възможност, спряха децата си и си ги гледат вкъщи.

По материали от monitor.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,550 преглеждания

Comments are closed.