12 забавни начина да играем с подръчни материали

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_181405610

Когато имате деца, рязко се покачва необходимостта да сте креативни и да успявате да измисляте игри и в полеви условия. Играчките, които се предлагат в масовите детски магазини са или много скъпи, или прекалено шумни, светещи, движещи се, пластмасови или всичко това, взето заедно. Всъщност, най-лошата им черта е, че не събуждат креативното начало у детето и заради това не са интересни за повече от час-два (или ден-два). Ние искаме да развиваме творческа мисъл у младото поколение, нали така? Като опитни майки се позамислихме и събрахме на едно място няколко идеи за забавни игри с подръчни материали в домашни условия. Ето ги:

Детска бакалия

Не, това не включва няколко комплекта пластмасови плодове и зеленчуци в сметката. За въображаемата бакалия са ви необходими само няколко вече не нужни кутии от корнфлейкс, буркани от кафе и чай, бисквити, хартиени пазарски торби или кошница, която би могла да играе ролята на пазарска кошница и Воала! Дайте списък на малкия човек, за да купи всичко необходимо за дома!

Смешно преобличане

Имате стари дрехи, които никога не носите, но и никога не изхвърляте, нали? Е, сега е моментът да ги вкарате е употреба. Извадете един-два куфара или сакове за път и ги напълнете с дрехи, които не са ви ценни. Започнете да се преобличате със смешни костюми и невъобразими комбинации. Най-смешно облеченият печели!

Малък град на пода

За тази игра ще ви трябва малко (около една ролка) хартиено тиксо, с което да очертаете улици, тротоари, булеварди и сгради. След това с конструктор направете самите сгради, пейки, паркове и сергии. Всичко е във вашето въображение – пейките стават чудесни от дървени шишчета, залепени с тиксо, а зелената хартия е чудесна за направа на трева. Направете малък град на пода и поиграйте в него.

Балонена магия

За тази игра ще ви трябват един-два комплекта балони в различни цветове. Следва да покажете на детето как се надуват и как се запълват малки помещения с балони. Покажете му как гравитацията влияе на полета на балона, как действа статичното електричество. Изпробвайте как светлината фенерчето минава през балона и отвежда цвета му чак до тавана. Пробвайте как се смесват цветовете на два различни балона!

Стая в стая

Малък замък от голям кашон! Типи от пръчки и одеяло! Скривалище под масата! Децата обожават да си играят на къщи. Дайте им малко чаршафи и възглавници и им подхвърлете, че само днес могат да си направят тайно скривалище в дневната.

Игри с плюшени играчки

Ако имате дете, значи незнайно как сте се сдобили с цяла армия от плюшени играчки, които само подреждате в детската стая и които детето дори не забелязва. Ние имаме идея как поне веднъж да ги вкарате в употреба. Съберете ги в един чувал и се редувайте да изваждате по една играчка и да изигравате нейния образ- може да е такъв от класическа приказка или измислен. Можете да подредите плюшените играчки върху столове и да танцувате около тях. Когато музиката внезапно спре, трябва да грабнете бързо играчка. Последният губи.

Забавление с бутилки

Празните бутилки могат да са материал за много игри. Вземете например, детския боулинг, в който целите подредените кегли с гумена топка. Или да развивате капачките им и да карате децата за минимум време да намерят правилната капачка за правилната бутилка.

Правене на нанизи

Правенето на нанизи е още едно забавно занимание, усъвършенстващо фината моторика на децата. Не са ви нужни само мъниста – всичко, което има поне една дупка е подходящо – копчета, капачки, гайки, паста, големи дървени топчета, празни макари или дори празни ролки от тоалетна хартия. Вземете по-дълги връзки за обувки, канап или въже и дайте на малкия творец да се вихри.

Поща

Пощата ви се пълни непрекъснато с ненужни писма, нали? Съберете ги и ги дайте на децата. Направете им пощенска кутия от ненужна картонена кутия с процеп и ги научете как се пускат писмата по пощите. Използвайте играта като възможност да упражните ранното писане на ръка или направо напишете заедно едно писмо!

Домашен пясъчник

Ако времето навън не е подходящо за игри на чист въздух, тогава е време да пренесете пясъчника вкъщи. Напълнете леген или корито за къпане с ориз, боб, царевица или сол. Дайте на детето малко кофички и лопатки и го оставете да се забавлява. Имайте предвид, че колкото по-ситен е „пясъка“, токова по-голяма ще е бъркотията след това. Но играта е много подходяща за тактилните усещания на детето!

Домашен пластилин

Домашният пластилин се отличава от купешкия с това, че е безвреден и че можете да си го направите в неограничено количество и брой цветове. А и детето ще се забавлява, докато го прави също толкова, колкото и след това, когато си играе с него. За да го направите ви трябва сол, брашно, вода и боя за храна.

Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

 

Прочетете още:

7 игри навън

Родители на плажа – съвети за оцеляване с малки деца

Как влияе телевизията на децата

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,509 преглеждания

Comments are closed.