11 октомври – Световен ден за борба със затлъстяването

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zatlustqvane-deca

По данни на Световната здравна организация между 30 и 80% от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване.

14 милиона деца имат наднормено тегло, 3 милиона от тези деца имат болестно затлъстяване.

Според доклад България е една от страните с висока честота на наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания.

Последното национално проучване показа, че средно около 30% от момичетата и момчетата в тази възраст са с наднормено тегло и около 13% със затлъстяване.

България не прави изключение от това. Данните от проведени в страната ни проучвания сочат, че 2 милиона от българските граждани имат наднормено тегло, 67 000 деца имат болестно затлъстяване.
В сравнение с останалите държави в Европейския съюз ние сме на шесто място по затлъстяване и свръхтегло при децата. Данните показват, че тази година всеки трети първокласник е страдал от наднормено тегло.

Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица допълнителни и потенциално смъртоносни заболявания. Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт. В 90% от случаите то е свързано с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,630 преглеждания

Comments are closed.