Международен ден на децата момичета (+ видео)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_cute-girl.jpg International-Day-of-the-Girl-Child

С резолюция на ООН  11 октомври е обявен за международен ден на момичето-дете през 2011 година.

В името на децата-момичета УНИЦЕФ и редица партньорски организации обединяват усилия, за да сложат край на детските бракове, които са изначално нарушение на човешките права. Ранният брак  оказва пагубно влияние върху всички аспекти от живота на момичетата в глобален мащаб. По данни на УНИЦЕФ по света 70 милиона млади жени на възраст между 20 и 24 години са били омъжени преди навършване на 18 години. От тях 23 милиона са сключили брак преди навършването на 15 години. Почти 400 милиона жени по света, на възраст от 20 до 49 години са били омъжени докато са били още деца.

Детският брак поставя момичетата в риск от ранна и нежелана бременност, а тя до животозастрашаващи състояния. Майчината смъртност, свързана с бременност и раждане, е  важен компонент на смъртността сред момичетата на възраст между 15-19 години, която наброява  близо 50 000 случая по света всяка година.

В света има 1,1 милиарда момичета, като всяко от тях заслужава равни възможности за по-добро бъдеще. Момичетата са източник на енергия, сила и творчество. Те могат да доведат до промяна и да помогнат за изграждането на по-добро бъдеще за всички. Въпреки това, повечето момичета са изправени пред неблагоприятни условия и дискриминация всеки ден, а тези, които живеят в региони с политически кризи и военни конфликти, страдат още повече.

По повод Международния ден на момичетата деца, УНИЦЕФ призовава хората по света да се ангажират с инвестирането в образование,  обучение и квалификация на момичетата, така че всяко момиче да има възможността да повиши шансовете си за по-добър живот. Защото, много тъжно е, че на всеки 10 минути, някъде по света, едно подрастващо момиче умира в резултат на насилие. При извънредни ситуации насилието, основано на пола, е в пъти по-изявено, а подлагането на момичетата на сексуално и физическо насилие, ранни бракове, експлоатация и трафик са ежедневие. Вероятността младите момичета, живеещи в зоните на конфликт да бъдат лишени от достъп до училищно образование нараства до 90% в сравнение с момичетата в страни без конфликти. Наред с това под риск са и бъдещите перспективи за работа и финансова независимост на младите момичета.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,828 преглеждания

Comments are closed.