10 златни правила за възпитанието

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
mydro-roditelstvso


“Любовта е най-великото чувство – тя създава чудеса, създава нови хора и формира най-големите човешки ценности.” – Антон Макаренко

Обикновено свързваме името на Антон Макаренко с крайни методи на възпитание и много родители не възприемат неговите методи за възпитание за актуални. В Русия обаче името му се свързва с имената на най-великите възпитатели в цял свят, а ЮНЕСКО го нарежда до Мария Монтесори, заедно с която са признати за основоположници на съвременните образователни практики.

Категорично признат за новатор в педагогиката още приживе, много от възпитателните му принципи звучат актуално и в наши дни. Пример за това е схващането му, че много често във възпитанието на децата се пренебрегва ролята на любовта и дори се смята за излишно влагането на чувства в него, но не друг, а точно той твърди, че отглеждането на щастливи хора без любов е невъзможно.

Ето кои са десетте ЗЛАТНИ правила за семейно възпитание, според един от най-значимите педагози, психолози и писатели на всички времена Антон Макаренко.

1. Вашето собствено поведение като родители е най-важната част от образованието на вашето дете

Погрешно е да смятате, че възпитанието на децата ви се състои само в това да говорите, поучавате или да оценявате поведението и способностите им. Възпитанието е непрекъснат процес и съпътства всеки един миг от живота на децата, включително и тогава когато не сте заедно.

Вашето собствено поведение – как се обличате, как се отнасяте към околните, дали сте щастливи или разстроени, отношението ви към приятелите и опонентите ви, вашият начин да се шегувате или коментирате събитията от ежедневието ви, всичко без изключение оказва огромно влияние върху формирането на характера на децата и всичко, което вие изпитвате бива забелязано от тях. Много от тези поведенчески формули децата възприемат и използват в своето ежедневие. Те са безпогрешни сонари за родителското поведение и засичат всяка промяна в него, в настроението, в чувствата и в мислите, дори когато си мислите, че умело ги прикривате.

Родителите не бива да проявяват слабостите си пред децата – от това да са груби с околните до това да показват пороците си пред тях.

Но от всичко най-неприемливо е, децата да виждат, че се отнасяте непочтително към вашите собствени родители.

2. Възпитанието се нуждае от родителската ви категоричност, яснота и искреност

Винаги бъдете искрени с децата си, независимо, че в живота често онова, което се случва в конкретния момент може да е разстройващо за вас и за цялото ви семейство.

3. Всеки родител трябва да е наясно с това какво точно иска да постигне във възпитанието на своето дете

Всеки родител трябва ясно да осъзнава собствените си стремежи и желания относно децата си. Само когато той самият ги осъзнае, ще може да прозре и своите грешки. Разбира се, те не бива да ви обезкуражават, а да ви помагат да откривате правилните пътеки по пътя към сърцата на вашите деца.

4. Всеки родител трябва да знае къде и с кого е детето му, какво прави и дали е добре

Това не означава, че трябва да отнемете свободата на детето си. Колкото повече доверие имате в детето си и му давате свободата да избира само, толкова повече гледни точки то ще има за живота и света. Вашата роля се заключава в това да му помогнете да различи добро от лошо и изучавайки последното да му се противопоставя по всякакви начини. Ако държите детето си “под похлупак” това няма как да се случи. Затова е добре всеки родител да надскочи собствените си страхове и да възпитава детето си в дух на свобода и доверие.

5. Доброто възпитание се основава на добрата организация

Възпитанието не търпи безразличие и дори най-малките пропуски, поради това добрата организация на ежедневието е от полза, за да сте наясно с всеки детайл по всяко време. Именно дребните неща, които съпътстват ежедневието съставляват живота, затова е добре да не пропускате нито едно от тях.
Ефективното възпитание не се основава на голямото количество време, което ще му отделите, а на качественото използване на всеки кратък момент, в който сте с децата си.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

94,772 преглеждания

Comments are closed.