10 цитата от Ганди

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

gandi

Махтма Ганди е индийският водач на индийски национализъм към ненасилствено неподчинение и освобождаване на Индия от английска власт. Той е човекът, променил света с философията за мира, ненасилието, построяването на бъдещето чрез малки добри постъпки днес. Да видим няколко от най-запомнящите се негови цитати днес, в дните преди един от най-светлите християнски празници – Коледа. Защото свободата е вътре в нас, а най-доброто, което можем да направим за света е да променяме себе си  към по-добро – всеки ден с по една малка стъпка.

1. Промяна

“Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света.”

“Като човешки същества, нашето величие е не толкова в това да можем да съградим света отновo, a в това да можем да изградим отново себе си.”

 2. Контрол

“Никой не може да ме нарани (обиди) без моето разрешение.”

 3. Прошка

“Слабите не могат никога да простят. Прошката е качество на силните.” “Принципът “Око за око” може само да доведе до пълното ослепяване на целия свят.”

 4. Действие

“Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”

 5. Сегашният момент

“Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.”

 6. Всеки е човешко същество

“Аз съм обикновен човек, склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.”

“Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрият може да сгреши.”

 7. Постоянство

“Първо те игнорират, после ти се присмиват, след това се борят срещу теб и накрая побеждаваш.”

 8. Доброта

“Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да посочвам недостатъците на другите.”

“Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.”

“Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.”

 9. Щастие

“Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”

“Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде добре.”

 10. Развитие

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

8,067 преглеждания

Comments are closed.