10 начина татковците да приемат по-лесно новороденото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

father and baby500

Ако всички приемат майчинството като нещо съвсем естествено и логично и очакват от младата майка инстинктивно да влезе в новата си роля, с татковците и бащинството нещата са малко по-сложни. Да поеме новите си задължения, мъжът обикновено се нуждае от помощ и подкрепа. Следващите 10 съвета са именно за мъжете, които наскоро са станали татковци и които ще им помогнат да приемат бащинството по-лесно, и ще направят връзката с бебето им забавна и здрава.

1.       Гушкайте бебето

За майката е лесно да осъществи бърз и безпрекословен контакт с новороденото още в първите часове от неговия живот. За това помага кърменето, по време на което тя има възможността да притисне бебето до себе си и да го гледа право в очите, а и то нея. 
За да осъществи подобна връзка с бебето, таткото трябва да гушка бебето по същия начин, да го притиска нежно до гърдите си и да го гледа в очите. По този начин се създава изключително близък и топъл контакт.

2.       Поемете нощната смяна

Повечето татковци са на работа през деня. Със сигурност са уморени вечер, но жената в отпуск по майчинство е не по-малко изтощена. И изобщо, на кой ли му е хрумнало да нарича този период от живота й „отпуск“. Всеки татко може да докаже чувствата си към своята половинка, ако поне няколко нощи в седмицата поеме грижата за новороденото и подсигури на любимата си половинка време за отмора и спокоен сън.
Ако той се превърне в „Спасител в нощта“ , освен всичко друго, ще има прекрасната възможност да се сближи още повече с бебето. Това е безценно и за него.
  Достатъчно е да има достатъчно изцедена кърма в хладилника за нощните хранения.

3.       Спрете бебешкия плач

Изкушението за всеки татко да събуди съпругата си, когато бебето плаче неутешимо през нощта е голямо, но ако то е нахранено, няма място за притеснения. Таткото би могъл да попее на бебето, да го гушне и да се разходи с него, леко полюлявайки го в прегръдката си, да потърси биберона и да се опита да овладее положението. Бебето е добре да научи още от първите дни, че мама не е единственото спасение и че има още някой, които може да направи много за него по не по-малко добър начин.

4.       Правете смешни физиономии

Макар и съвсем малки, бебета биха оценили когато татко е забавен. Всеки татко ще забележи, че когато прави смешни физиономии и гримаси, бебето също започва да се смее. Тези моменти са едни от най-милите и сближаващи между баща и дете. С порастването тези  минути за „дивотии“ и игри ще се превърнат в необходимост.

5.       Изведете бебето на разходка

Бебетата обожават да са на чист въздух. Ако не ви харесва да бутате количка, носете бебето си с кенгуру или слинг. Това е още един начин за сближаване с малкия човек, защото отново баща и бебе са съвсем близо едни до друг. Важно е бебето да е облечено според сезона.

6.       Правете масаж и гимнастика на бебето

Бебетата възприемат света около тях чрез допир. Те реагират изключително активно на допир, а това от своя страна е прост и бърз начин то да бъде успокоено. Посредством масажа бебето расте спокойно и щастливо. За ежедневния масаж са достатъчни 10-15 минути, но те са безценен дар и за бебето и за бащата.

7.       Време за игра

Отделеното време за игра всяка вечер преди тоалета и подготовката за сън на бебето е безценно. Добре е това да се превърне в неотменен ритуал, така че с годините детето да очаква с нетърпение момента, в който баща му ще се прибере от работа. С не по-малко нетърпение ще го очаква и таткото.

8.       Сменяйте памперсите

На повечето татковци им се иска това да е задължение само на мама, но памперсите не хапят, а бебето ще е много благодарно ако някой го освободи от натежалата пелена и измиете дупето му. Удовлетворението ще е взаимно, защото резултатът ще е една доволна и усмихната физиономия, макар и гарнирана с не толкова приятна миризма.

9.       Прахосмукачката и бебето не са в конфликт

Ако таткото сложи бебето в кенгуруто или слинга и спокойно може да направи една полезна обиколка из къщи с прахосмукачката. Така от една страна ще е от помощ в домакинската работа, а от друга ще се гушка с малчугана , което е още един безценен момент на близост.

10.   Не пропускайте да сте част от времето преди заспиване

Бащата трябва да има точна задача, с която да се включи в подготовка за сън – може да е къпането, вечерният масаж или обличането. Когато участва ежедневно в ритуала преди лягане, детето безпогрешно ще започне да се ориентира, че е време за сън, а когато порасне, тази близост може да се затвърди с четенето на книжки или разказването на приказки преди сън.

 

Адаптация от www.parents.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,653 преглеждания

Comments are closed.