10 начина да бъдете баща-мечта (Част втора)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_169757459

Продължение на  част първа

6. Отнасяйте се към своето дете, така както сте искали да се отнасят към вас, когато сте били дете

Спомнете си как са ви отглеждали, какво ви е показвал или не ви е показвал вашият баща. Как е изразявал любовта си, как ви е дисциплинирал, окуражавали или критикувал. Ако сте израснали с усещането, че вашият баща е бил а вас незаменим, опитайте се да следвате, всичко, което сте научили от него.

Ако пък не сте имали страхотен баща, това е вашият шанс, вашата златна възможност, да компенсирате всеки бащински пропуск. Бъдете добър и справедлив с детето си, показвайте му колко го обичате и колко важно е то за вас. Бъдете откровен, търпелив, разбиращ.

7. Бъдете внимателен и нежен към децата и съпругата си

Започнете – никога  и нищо не би оправдало насилието у дома. Подобно поведение би било проява на малодушие и страх.  Невъзможно е да бъдете добър баща , ако вашето дете или майката на детето ви страдат заради вас. Ако посегнете на семейството си това ви прави лош и слаб човек и ще унищожи всичко, за което сте работили през целият ви живот. Запомнете това! Всичко, което правите рефлектира върху децата ви. Физическият тормоз не е единствения начин да проявите жестокост, понякога думите и несправедливите нападки могат да нанесат непоправими щети върху психиката на децата и на жената до вас. Затова внимавайте за думите, които казвате, те също могат да са натоварени с грубост и жестокост.

Никога не наричайте детето си с думи като идиот, глупак, олигофрен или което и да било нарицателно, което може да срине авторитета му или да го накърни психически – това ще го накара да се чувства незначително пред най-близките му роднини. Направете така, че детето ви да получи максимално много обич и похвали,, защото много по-лесно е да съсипете самочувствието му, отколкото да възпитате правилно такова у него.  Освен физическата грубост, никога не си позволявайте да сте емоционално груби към децата си.

8.  Съвети, за това как да си отглеждате децата можете да прочетете навсякъде, но това не винаги е добре

Често мненията са противоречиви, а понякога дори самоизключващи се. Затова четете и избирайте внимателно съветите, които ще изберете. Но за съжаление няма универсална формула, по която да се ръководите в процеса на възпитание на вашето дете. И не, не е гаранция, че ако прочетете всички написани до момента книги ще сте добър родител, както и че ще отгледате детето си по правилния начин.

Ето едни показателен пример – ако в една книга ви съветват да гушкате бебето ако то плаче, в друга ще ви посъветват да го оставите да си плаче, но пък трета ще ви даде съвет първо да го гушнете, а после да го оставите да си пореве.

Така че, няма как да научите, просто трябва да намерите своето собствено решение, най-често на принципа – проба-грешка или да се доверите на интуицията си. Миналите по този път родители обикновено споделят, че споделянето с други родители е най-полезния метод за откриване на истината. Ако даден съвет ви кара да се чувствате неуверен или ви звучи неподходящо за вашето дете, просто го игнорирайте. Най-добре се вслушвайте в собствения си глас, който обикновено ви предпазва от вземането на погрешни решения.

9. Забавлявайте се всеки ден, използвайте всяка минута за това

Времето минава твърде бързо. Особено първите седем години. Затова отделете нужното внимание на това време, за да му се радвате пълноценно. Отделете достатъчно свободно време, за да бъде с детето си. Ходете заедно в увеселителни паркове, на кино, на концерти, не пропускайте училищните тържества, спортните състезания. Ритайте в парка, играйте на фунийки, забавлявайте се заедно с неговите приятели и връстници.  След години, никой родител няма да каже „Искаше ми се, да прекарам повече време в офиса.“, но е много вероятно да каже: “Иска ми се да бях прекарал повече време с дъщеря ми.“

10. Научете какво най-силно иска да получи детето ви от вас, какви са неговите очаквания спрямо вас

Децата не се интересуват от вашата кариера, от научните ви титли, отличия и дипломи. Това, което те искат от вас и което е от значение е да имат вашето внимание и време. Защото те искат да са с вас, да чуват мнението ви и да ви усещат около себе си, да имат вашата подкрепа и да разчитат на нея.

Когато на децата им липсва внимание, те започват да правят различни неща, не винаги добре обмислени, само за да привлекат вниманието ви и често това води до недоразумения и грешки. Но дете, което прекарва достатъчно време с баща си има шанса да си спести куп неприятности в бъдеще.

Помнете, че вие държите контролния пакет акции, отговорни за формирането на малкия човек, на неговия характер, мислене и светоусещане. Вие сте примерът за подражание, героят в детските очи. Затова покажете на детето си какво е правилно, красиво, бъдете вдъхновяващ пример за детето си и един ден ще откриете, че вашият наследник е пораснал отговорен, честен, талантлив и добър човек, какъв е срещнал във ваше лице.

Превод и адаптация от www.parents.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,959 преглеждания

Comments are closed.