10 начина да бъдете баща-мечта (Част първа)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_169757459

Някой има ли представа какво би се случило с един мъж ако неговия страх от бащинството е по-голям от страха му към акули, например? Ако този мъж обаче се казва Скот Келби, той ще напише книга, за да помогне на други хора като него да се справят с реалността и с невероятната задача да бъдете баща.

“ Аз абсолютно никога не съм искам да имам деца „, признава си той . „Но, не съм имал и обичайните страхове. Нямах увереността, че мога да съм добър баща, а и не исках да се отказвам от забавния и безгрижен живот на ерген и да го заменя с бебешки плач и памперси.“

В книгата си „Момчетата , които не искат деца“, Келби споделя някои от най-големите си притеснения относно бебешкия свят , как той се е справил с тях и как мъжете, които се чувстват застрашени от перспективата да станат родители могат да преодолеят тези страхове и дори да станат страхотни бащи.

1. Не се притеснявайте, че няма да бъдете добър баща

За да е добър един баща не е важно дали ще гушне бебето по правилния начин или дали ще успее да го накара да се оригне, или пък да сте наясно как се провеждат чаени партита. На първо място, за да бъдете добър баща, трябва да бъдете добър съпруг. Това означава да имате активна роля от самото начало на магията, свързана със зачеването и бременността, да сте съпричастни към тревогите на съпругата си през целия пренатален период. Така че, ако искате да бъдете добър баща , бъдете изключителен съпруг, защото именно тези мъже след време стават най-страхотните бащи.

Бебето със сигурност ще се нуждае от уютен дом и стабилно семейство, затова – постарайте се да изградите здрави и устойчиви взаимоотношения със съпругата си, а това е сигурният път към ролята на бащата-мечта.

2. Опитайте се да пораснете

Времето на вашето детство вече е отминало, запомнете това. Много родители при раждането на първото им дете буквално се побъркват и най-малкото нещо, свързано с детето ги кара да се притесняват и страхуват. Често бащите не смеят да докоснат бебето, но все пак това е бебе – не нитроглицерин! Първите седмици ще са трудни, но постарайте се бавно и полека да се върнете в лоното на рутинния си семеен живот. И най-важното, запомнете, че бебетата не са толкова беззащитни колкото на вас ви се струва. Те могат да пътуват, да излизат, така че не се лишавайте от всяка възможност за разходка, шопинг, пътешествия и изобщо водете го навсякъде, където сте решили да отидете и където нормално сте ходили и преди да се появи малкия човек. Е, все пак не бързайте да го водите на рейв партита.

Ще се убедите много бързо, че бебето не е пречка да вършите нормалните ежедневни неща, отпреди появата му, макар и по различен начин. Това е начин и да възстановите нормалния ритъм на живот с половинката си, ще снижите стреса, напрежението и дистанцията между вас, която без да искате ще се появи след раждането. Често се случва партньорите да се дистанцират. Постарайте се да се върнете към живота си на двойка каквато сте били преди бебето, а не да живеете просто като двама души, които споделят една и съща квартира, защото това може да е твърде стресиращо както за вас, така и за детето.

3. Осигурете на съпругата си лично време

Лъжа ще е ако някой ви каже, че в първите дни от живота на бебето таткото може да е толкова важен, колкото е майката. Когато става дума за полагане на грижи за детето, нежният пол инстинктивно знае какво да прави с новороденото и да бъде майка за една жена е много по-трудна работа, отколкото да бъде татко един мъж. Ето защо, е толкова важно да дадете на мама възможността да си почива и да се грижи за себе си повече. Често жените биват изцяло погълнати от новата си роля на майки и без да осъзнават оставят грижите за себе си на втори, а често и на по-заден план. Но запомнете, това е важно! Най-доброто, което можете да направите, е да й осигурявате време за почивка като поемате грижите за детето за по няколко часа дневно, докато тя поспи или просто излезе за малко сама. Поощрявайте я да се среща със старите си приятелки, а не само с познатите от градинката майки или да навести родителите си. Дори и ако тя просто иска да отиде до магазина, или на кино с приятелите си, ще трябва да намерите начин да й помогнете да осъществи плановете си, за да има своя личен социален живот и периметър. Майката се нуждае от почивка повече, отколкото дори тя самата подозира, а така и вие получавате шанс за своето собствено време с вашето бебе.

Помнете – добрият съпруг винаги се грижи половинката му да не полудее от еднообразието да бъде майка 24 часа в денонощието.

4. Правете компания на съпругата си по време на нощните хранения

Да, това е много трудна задача, но ако сте съпричастен към нощното хранене, съпругата ви определено ще се зарадва, че го правите. Независимо дали бебето е на кърма или на изкуствено хранене, правете компания на жена си, можете просто да седите до нея и тихичко да си говорите за нещо приятно, нищо, че е два през нощта, споделяйте наблюденията си за вашето бебе, говорете си колко е сладко и колко прекрасно ще стане само след няколко месеца. След като бебето се нахрани идва вашата част от задачата, вдигнете го и му помогнете да се оригне, така ще участвате активно в процеса, а мама ще има възможността да си почине няколко минути повече.

Може да ви се стори банално, но нощните хранения могат да се превърнат във време на взаимна близост за всички ви. И макар да е уморително да сте будни, когато трябва да спите, тези моменти са свидетелство за обич и съпричастност. Да, трудно е да ставате по няколко пъти на нощ, но когато сте двамата, грижата ще е наполовина по-лека. Един ден ще си спомняте с благодарност и умиление за тези моменти.

Не забравяйте – да имате дете е чудесно, никой не е казал, че е лесно.

5. Бъдете близък с детето си и след като порасне

Децата се нуждаят от любов, но когато са малки, те не разбират думата „любов“ . Така че, просто да гушкате бебето си и да му казвате: “ Тати те обича “ до голяма степен е безсмислено, защото за него това не значи нищо. Но със сигурност децата разбират от любящо и нежно докосване, от прегръдка, от целувка, от всеки жест на близост – това именно ги кара да се чувстват обичани, а не думите. Не бъдете от онези бащи, които се чувстват неловко да показват любовта си именно по този начин. Децата трябва да се чувстват обичани постоянно, а вие имате властта да ги накарате да се чувстват специални.

Да сте привързани към детето си ще ви донесе нови, неподозирани емоции и ще ви помогне да изпратите съобщението „обичам те “ право в сърцето на вашето дете по всяко време само с една проста целувка по челото, бърза прегръдка преди училище или дори просто да разрошите косите му с ръка, докато ходите един до друг. Докосването на бащата носи невероятно силен заряд, то може да изпраща верните сигнали към детето ви без думи.

 

(Следва продължение)

Превод и адаптация от www.parents.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,615 преглеждания

Comments are closed.