Какъв цвят ще са очите на детето ви не зависи само от гените

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_116113150

Всички родители с нетърпение очакват момента на първата си среща с бебето, и обикновено са на първо място са очаровани от цвета на очите му. Първо, защото това е най-очевидната връзка с генетичното наследство, което те са предали на своя наследник, но и на по-късен етап, когато в повечето случаи очите на детето започват да променят цвета си с възрастта.

Въпросът защо се случва тази промяна много често вълнува родителите, а отговорът, оказва се, е много прост и е свързан с меланина.

Меланинът е пигмент, който има отношение не само към цвета на очите, но към цвета на кожата и косата. Според Дъглас Фредрик, детски офталмолог в Станфорд, количеството меланин в ириса на човешкото око, определя какъв цвят ще са очите на всеки едни човек.

Колкото повече меланин имате в очите, толкова по-тъмен цвят са те. Например, кафявите очи имат много меланин, а сините очи съвсем малко. Зелени или лешникови очи имат средно количество меланин.

Ако бебето ви се роди със светли очи, не бързайте да изпадате в умиление, защото това може да се в най-скоро да се промени, тъй като ако нивата на меланин в организма могат да се увеличават с времето.

Новородените бебета не се раждат с фиксирани нива на меланина в организма. Количеството меланин може да се промени, като обикновено с течение на времето се увеличава, а не намалява, поради  което често се случва така, че бебета, които са родени със светли очи, по-късно претърпяват промени и очите им стават пъстри или кафяви.

Тази промяна обикновено се случва около и до шестия месец от живота на бебето, след което очите фиксират цвета си и най-вероятно ще останат такива цял живот, но има и случаи, в които промяната може да се случи и на по-късен етап от живота на детето, но обикновено този процес завършва до тригодишна възраст.

източник: www.huffingtonpost.ca

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,506 преглеждания

Comments are closed.