Тигри, медузи и делфини – за типовете майки и последствията за техните деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Какъв тип майка сте е как това влияе на децата ви?

Съвременното родителство няма нищо общо с това отпреди 15-20 години. Модерният начин на живот, който днес се налага да водим поставя и съвсем различни, много по-сериозни цели и очаквания пред родители и деца. Днес родителите съвсем не се фокусират единствено върху способността на детето да се обучава и да възприема нови знания и умения, но и отдават огромно значение на психичното здраве и на социално-емоционалното му благосъстояние.

Родителсктото поведение през годините също се развива във времето, затова е напълно естествено, че повечето родители обръщат особено внимание на ефектите на собственото си повение върху развитието на детето.

В тази връзка следващата класификация на типовете майки, според особеностите в поведението им спрямо децата, са забавен поглед върху родителството въобще.

 shutterstock_86870185

МАЙКАТА ТИГРИЦА

Това са майки, които са склонни да следват строго правила и графици от ставането на детето сутрин до лягането вечер. Те са убедени, че ключът към успеха е дисциплината. За тях усвояването на знания и умения е от основополагащо значение. В определени случаи са склонни да отложат игрите и забавленията, в името на това да бъдат свършени всички дейности от списъка с задължителни дейности.

Ако вие сте от майките, които винаги имат списък с неща, които трябва на всяка цена да се свършат в точно определен ден и час и стриктно следвате точките в този списък със строго дефинирана структура, най-вероятно сте майка-тигрица.

И, разбира се, в това няма нищо лошо! Но е много важно да помните, че майката е светлината в тунела за своето дете и ако вие сте тази, която винаги решава, докато детето ви е малко, един ден, когато порасне е много вероятно то да не е способно да взима самостоятелни решения. Много е вероятно децата на такива майки да се мотивират единствено от системата за възнаграждения, да растат със страх от наказание и да изпитват съмнения, че вероятно неминуемо ще сгрешат.

Децата на майките тигрици е възможно да израснат със съмнения в себе си, които да пречат на самостоятелната изява на личността и взимането на решения в живота по-късно, когато пораснат.

Много е важно да се отбележи обаче, че децата на майките тигрици обаче имат реален шанс да израснат като организирани и мотивирани личности, тъй като от малки са научени да следват стриктно планове и програми и да управляват времето си в решаването на всяка една следващата задача без никакви затруднения и колебания.

moms and child

МАЙКАТА МЕДУЗА

Този тип родителство е изцяло ръководено от децата. Тези майки поставят основен акцент върху желанията на детето. Те се стремят да са приятели на детето и не действат от позицията на авторитета, предоставят на детето свободата да избира само, като съвсем леко се намесват с указания и напътствия. Рядко поставят строги правила за следване в ежедневието, а графиците и плановете, доколкото те изобщо съществуват, се следват само донякъде или са създадени така,  че децата имат възможността за спонтанни дейности и неструктурирани игри в рамките на възпитателния и учебен процес.

Майките медузи не поставят високи цели пред децата си и затова очакванията им също не са високи. За тях оценките не са критерия за успех. Децата на този пит майки имат добро самочувствие уверени са в собствените си умения и се стремят самостоятелно да постигат добри резултати на базата на самоинициатива и собствени решения.

shutterstock_129747803

МАЙКАТА ДЕЛФИН

Този тип майки са гъвкави и интуитивни. За тях е важно да създадат балансиран начин на живот на своите деца с необходимите правили, но оставят на децата възможността да правят свои собствени избори. Ако и вие сте склонни да си сътрудничите с детето, когато става дума за ежедневните му задължения, вместо да го назидавате, то най-вероятно вие сте майка делфин.

Този тип майки не пестят похвалите си, винаги са готови да подадат ръка за подкрепа и да помогнат, ако това се налага. Те подкрепят неструктурираните форми на игра е венаги са готови да позволят на децата си сами да избират дейностите, с които да се занимават, така че да им е приятно и интересно на тях самите.

Обикновено децата на майката делфин имат богато въображение, нестандартно мислене и не се страхуват да взимат самостоятелни решения и да правят грешки. Тези деца са много артистични и креативни.

Независимо в кой тип майки се припознаем, добре е да помним, че целта на всяка от нас в крайна сметка е една и съща – да отгледаме щастливи и самостоятелни деца, които ще се справят с предизвикателствата на света, в който се налага да живеят.

по материали от www.psychologytoday.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,908 преглеждания

Comments are closed.