Витамините и минералите по време на бременност и кърмене – по-важни от всякога

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_pregnant_red_dress.jpg

Когато чудото на живота се случи и двете чертички в теста за бременност са неоспорим факт, животът преобръща своя ритъм. За всяка жена това е най-прекрасният и вълнуващ момент, а преживяванията след него са изпълнени с толкова емоции, очаквания и промени!

Трансформациите в женското тяло и в работата на целия женски организъм са шеметно бързи, често непознати, а понякога носят със себе си и притеснения. Дори най-малките неразположения могат да предизвикат вулкан от въпроси, на които бременната с основание търси повече от един отговор.

Едни от най-важните моменти през деветте месеца на очакване за всяка жена е спазването на пълноценен и разнообразен хранителен режим, обогатен с витамини, минерали, микроелементи и други ценни хранителни съставки, така че да се чувства добре и да осигури пълноценни условия за развитието на своето бебе.

Витамините и микроелементите участват във всички важни процеси в организма, а по време на бременност нуждите му многократно се увеличават. Приемът на фолиева киселина, йод, желязо и Омега-3 мастни киселини е препоръчително да бъде контролиран и при нужда увеличен. За съжаление факт е, че повечето бременни не приемат достатъчно фолиева киселина желязо и йод, а витамините, минералите и микроелементите, приемани  чрез храната са недостатъчни, тъй като при съхранението и обработката на плодовете и зеленчуците тяхното количество значително намалява. Употребата на пестициди, нитрати и консерванти не само влошават тяхното качество, но често ги превръщат във вредни за организма продукти.

По време на бременност фолиевата киселина или иначе казано витамин B9, е един от най-важните елементи. От нея зависи нормалния растеж и развитие на тъканите на плода.  Тя участва в процесите на клетъчно делене и диференциране, които са в основата на вътреутробното развитие. Фолиевата киселина играе важна роля от първия ден на бременността, когато е възможно жената все още да не подозира, че е бременна. Недостигът й по време на бременността може да окаже неблагоприятно въздействие върху нервната система на плода. Ето защо е препоръчително жените в детеродна възраст, да приемат редовно фолиева киселина.

От съществена важност за бременните е и приемът на йод. Той е от значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза и участва в синтеза на нейните хормони, които контролират някои основни метаболитни процеси като растежа, енергийния обмен, развитието и съзряването на нервната система.

Нуждите от желязо по време на бременност нарастват с около 50%. То участва в кръвотворенето и транспортира кислорода в кръвонообръщението. Кръвообращението на плода е част от това на майката, затова е от огромно значение при нужда да се осигури допълнителен прием на желязо, а също и на цинк и витамини В12 и D3, тъй като те подпомагат процесите на клетъчното делене.

Омега-3 мастните киселини са важни за жените в периодите преди, по време и след бременността. Важни представители на Омета-3 мастните киселини са Ейкозапентаеновата (EPA) и Докозахексаеновата (DHA). DHA е важна за нормалното ембрионално развитие на очите и мозъка. Още по време на бременността майката трябва да осигурява достатъчно DHA. Организмът не може сам да произвежда Омега-3 мастни киселини, затова те трябва да бъдат приемани с храната. Добри източници на Омега-3 мастни киселини са студеноводните риби сьомга, херинга и скумрия.

Рибата е важна храна по време на бременност, заради съдържанието на Омега-3-мастни киселини и микроелементите йод и селен, но тъй като тези риби са склонни и към натрупване на някои тежки метали е добре да се приемат хранителни добавки към диетата, тъй като този начин е по-безопасен за набавянето на Омега 3-мастни киселини. Технологията на производството им осигурява висока степен на чистота на съставките, така че майчиният организъм да приема необходимото количество незаменими Омега-3 мастни киселини, без риск от внос на замърсени рибни продукти.

Здравият майчин организъм е най-важната предпоставка за нормалното развитие на здрав плод и раждането на здраво бебе. За правилното функциониране на имунната система от значение са витамините А, D, C, В6, В12, фолиева киселина, желязо и цинк.

Витамините от група B са важни за дейността на нервната система. Витамин В6 допринася за регулиране на хормоналната дейност и заедно с Витамин В2 участват в кръвотворенето.

Витамин А подпомага процесите на специализация на клетките и нормалното зрение.

За свежия външен вид на бъдещите майки пряко отношение има биотинът. Той допринася за поддържане на нормалното състояние на косата и кожата и блестящия вид на всяка майка.

Допелхерц® актив Актив МАМА съдържа 12 витамина, 5 минерала и микроелемента, пълноценно комбинирани с Омега-3 мастни киселини, които ще допринесат за задоволяване на повишените нужди преди, по време и след бременността.

Приемът на Допелхерц® актив Актив МАМА  ще допринесе за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали, микроелементи и омега-3 мастни киселини на бременните, кърмачките и жените, които планират бременност.

710px-Doppelherz_logo.svg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

25,086 преглеждания

Comments are closed.