• Няма категории

10 хитри трика за икономии в кухнята

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

iceberg 1

Живеем във време на свръх потребление и често пазаруваме в количества като за цяла армия, а след това, макар и с известни угризения, запращаме същата тази храна в кофата за смет. За да избегнем неоправданото разхищение на храни, можем да прибегнем към няколко дребни хитрини, за да удължим трайността им и да използваме максимално количество от тях.

Ето нашите десет:

1.      Билково масло във формата за лед
Зелените подправки не издържат твърде дълго дори в хладилника, потопени в чаша с вода. Затова ако имате в излишък от тях, нарежете ги на ситно и ги смесете всяка поотделно с разтопено, но не препържено масло или зехтин. Същото можете да направите с останалата неизползвана глава лук или обелен чесън.  Изсипете от смесите във формички за лед. Покрийте с полиетиленово фолио и приберете във фризера. Билковото масло е идеално добавка за супи, сосове и различни ястия, освен това така винаги ще разполагате с ароматни подправки за всяка своя рецепта.

2.      Не изхвърляйте кочаните на листните зеленчуци
Всеки зеленчук, който има кочан може да възстанови до голяма степен листната си част. Когато приготвяте салата айсберг, отрежете малко по-високо кочана й, потопете го в съд с вода, която редовно сменяте с прясна и само след няколко дни ще забележите, че имате отново крехки листа за сандвичите си. Това се отнася за повечето листни зеленчуци.

3.      Хартиен плик за зелената салата
Значително ще удължите свежестта на зелената салата ако я поставите в хартиен плик и я приберете в хладилника. Оставете най-горните й листа, макар да ви се струват мръсни или повредени. Те ще предпазят от разваляне долните пластове.

4.      Бананите са по-красиви без лунички
Обвийте с полиетиленово фолио само дръжките на бананите и ги приберете в хладилника. Така ще ги съхраните свежи и без кафяви точици с 3-4 дни повече от обикновено.

5.      Ананасите – с главата надолу
Отрежете зелената част на ананаса и го поставете с отрязъка надолу. Това ще ускори узряването на плода и ще отвори път на соковете и захарите да се разпространят в целия плод.
6.      Маскирайте целината в алуминиево фолио
Всяка домакиня знае, че целината няма как да бъде използвана в кратки срокове, за да използвате максимално от едно растение в продължение на месец, е достатъчно да я загъвате всеки път след като си отрежете парче от нея отново в алуминиево домакинско фолио.

7.      Обелете мангото без нож
Най-икономичния, бърз и безпроблемен начин да обелите манго е да използвате обикновена стъклена чаша за вода. Притиснете леко ръба на чашата в основана на разполовения плод и прибутайте напред – месестата част ще попадне право в чашата, а кората ще остане в ръката ви. Загубите на мангов сок ще бъдат сведени до минимум.

8.      Винаги свеж лимонов сок
Ако са ви нужни само няколко капки лимонов сок за някоя рецепта, е достатъчно да пробиете кората с клечка за зъби и леко да изстискате нужното количество. Можете да покриете дупчицата с лепенка или да намажете с малко масло и да приберете обратно в хладилника за следващия път, когато отново ще ви трябват няколко капки свеж лимонов сок.

9.      По-малко джинджифил в боклука
Джинджифилът не е от най-лесните за белене корени – нито с картофобелачка, нито с нож. С корите в  боклука отива и голямо количество от месото на ценния корен. Пробвайте да изстържете кората с лъжица. Лесно е, а отпадъците са почти никакви.

10.  Маслена баня за яйцата
Ако неочаквано сте се сдобили с яйца, в количества, нетипични за вашето домакинство, не бързайте да се отървавате от тях. Можете много лесно да удължите срока им на годност, с около 3-4 седмици, като намажете черупките им с растително олио и ги приберете на тъмно и хладно.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

Етикети:

4 605 преглеждания

Comments are closed.