10 дестинации в България, които да посетим заедно с децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

belogradchik-b

Има места, които не могат да се опишат – те трябва да се видят. А какво по-хубаво от това да споделим прекрасните емоции от пътуването и преоткриването на някои уникални кътчета в България с децата си?

Представяме ви 10 страхотни дестинации у нас, които да покажем на малките си наследници, за да мога те още от съвсем ранно детство да научат повече за природата, историята и културното наследство, което страната ни притежава.

1. Рилски манастир

Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници у нас, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. За малките определено величественото излъчване на Рилския манастир е впечатляващо, ето защо си заслужава да ги запознаем с историята и подробностите около този паметник на културата.

Интересен факт е, че Рилският манастир има статут на отделно селище с население от 58 жители. Личности, погребани там, са Цар Борис ІІІ, Неофит Рилски, Джеймс Дейвид Баучер, Хрельо.

2. Белоградчишките скали

Белоградчишките скали са скални фигури, високи до 200 м, разположени в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Състоят се от три скални групи и са обявени за природна забележителност през 1949 г. Белоградчишките скали са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години.
Ако сте решили да посетите този природен феномен заедно с децата си, не бива да пропускате да им покажете и Астрономическата обсерватория, която се намира само на 100 м от Белоградчишката крепост. Обсерваторията има три телескопа, с които малки и големи могат да наблюдават нощното небе.

016d1d7f11b477cd5442de20efc4b9b43. Перперикон

Вашето дете има скрита страст към археологията и древните цивилизации? Ако е така или пък просто обичате пътуванията и приключенията, непременно трябва да посетите едно от най-забележителните места у нас – археологическия комплекс Перперикон.
Перперикон се намира в Източните Родопи и се състои от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през каменната ера, паметници от античността и средновековна крепост. При траките той е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец, а по-късно там са живели римляни, готи, византийци и българи. Унищожен е от турците през 14 век.

4. Царевец

Крепостта Царевец е разположена край самия център на град Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185-1393), когато Търново е столица на царството.
Царевец определено си заслужава да се посети, а ако имате късмет, може да успеете да видите уникалния аудио-светлинен спектакъл „Звук и светлина”. Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказват славната и трагична история на Второто българско царство.

5. Копривщица

Ако харесвате китни градчета, чийто възрожденски дух е пропит във всяка частица, определено Копривщица не бива да бъде пропускана.
Уникално планинско градче, стаено в лоното на Средна гора, ви предлага автентична екскурзия назад във времето, чрез която да прекарате незабравими мигове. Можете да посетите музеите, да се разходите по калдъръмените улички, да си направите снимки и да си тръгнете с прекрасни спомени!

6. Несебър

Децата обожават морето, но какво по-хубаво, ако тази страст е съчетана с посещението на културно историческа забележителност като прекрасния Несебър. Градът е административен център на община Несебър и е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години. Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО.

7. Созопол

Друга прекрасна дестинация на нашето Черноморие, която не бива да пропускаме, е Созопол. Созопол е наследник на гръцката колония Аполония и заедно с Несебър е един от най-старите български градове. От античността до 17 век Созопол е процъфтяващ търговски център.
Със своето културно-историческо минало, със запазената си архитектура от 18 – 19 век, своите плажове и ежегодните празници на изкуствата Аполония, градът привлича множество туристи.

sedemte-rilski-ezera-zaglavna
8. Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са най-посещаваната езерна група в България, част от Стоте национални туристически обекта. Езерата са с ледников произход, разположена в планината. От горе надолу езерата носят следните имена: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на р. Джерман.

11-07-28-28100_1

9. Дворецът и ботаническата градина в Балчик

Дворецът и ботаническата градина в Балчик са едно от най-красивите места по българското Черноморие. Тази интересна резиденция и прекрасно организираните и богати градини около нея могат да подействат вдъхновяващо на малки и големи, особено в съчетание с невероятната гледка към морския бряг. Дворецът в Балчик е всъщност лятната резиденция на румънската Кралица Мария, ботаническата градина е една от най-екзотичните, които могат да се видят в България, а заедно с двата религиозни храма, комплексът на Двореца и ботаническата градина в Балчик придобива завършеност.

10. Мелник

За Мелник е казано толкова много – град музей, град история, най-малкото градче в България… Влизаш в града и сякаш  попадаш в миналото, състоящо се от живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, каменни пътища и каруци, теглени от коне, извозващи бъчви с вино.
За децата, живеещи в големия град, това определено е незабравимо преживяване, което не бива да бъде пропускано.

Вижте още:

7 от най-странните сгради в света

На бани

13 изненадващи факта за света, в който живеем

Удивителната Земя

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

82,766 преглеждания

Comments are closed.