Защо децата си бъркат в нослето, а след това сладко си облизват пръстчето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

burkane v nosa

На въпроса, защо малките деца, че понякога и по-големите, правят това, отговор не дават нито лекарите, нито психолозите. Засега.

Едва ли е обаче, защото нещата, които децата откриват там са неустоимо вкусни или са пълни с витамини! Някои психолози правят предположението, че вероятно това е, защото децата не искат за губят нищо от себе си и по този начин дори засъхналите сополки си остават с тях. Но, това не звучи особено убедително.

Въпросът защо има деца, а и възрастни, които правят това си остава загадка, а някои учени упорито анализират явлението и дори се опитват да го обяснят научно. Ето как.

Лигавицата на носа отделя секрет. В различни случаи и по различни причини – най-често това е реакция на организма срещу микроорганизми, като проява на имунната защита на организма, при повишена влажност на въздуха, както и при прекалено суха или запрашена среда. По този начин организмът се опитва да създаде бариера срещу външните вредни влияния, а „похапването“ на този „специалитет“, според някои обяснения е естествен начин за повишаване на имунитета и съпротивителните сили на организма. Наред с това, върви и обяснението, че освен мощният стимулиращ ефект върху имунната система, това е и отличен начин за предотвратяване на редица алергични и автоимунни заболявания.

Аргументация за подобни твърднеия дава фактът, че децата, които растат без „стъклен похлупак“ като цяло и по-специално без забележки, затова, че си бъркат в носа, а след това си облизват пръстите, израстват с много по-малко сътресения от здравословен характер – по-рядко боледуват от инфекциозни, вирусни и алергични заболявания.

Този аргумент съвсем естествено предизвиква известен скептицизъм, тъй като науката отдавна е признала факта, че мръсотията и естественото съприкосновение с микробите е отлична профилактика срещу различни алергии и редица други инфекциозни заболявания.

Трябва да се отбележи обаче, че почти всеки педиатър или учен, изследвал този проблем, подчертава, че все пак това е само хипотеза, която засега е невъзможно да се докаже.

Ако наблюденията по въпроса „Защо децата с охота похапват коричките от нослетата си?“ до момента бъдат обобщени, ето как биха изглеждали:

  1. Защо децата хапват засъхналите си сополки – за науката това е все още неясно.
  2. Факт е обаче, че този навик не вреди на детския организъм.
  3. Факт е и това, че навикът е доста грозен и неприятен за околните, освен, че излиза извън рамките на общоприетите норми за добро възпитание и поведение.
  4. Ако забележите, че детето често прави това, най-вероятно въздухът в помещенията, които обитава е топъл и сух, което води до изсъхване на лигавицата, а това е предпоставка за образуване на корички, дразнене и желание за бъркане в носа. Добре е да вземете мерки за подобряването на средата, в която детето е ежедневно.

по материали от www.vospitaj.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,231 преглеждания

Comments are closed.