Защо ябълките са добра храна за бебето?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

apple1

Максимата, която сме чували в нашето собствено детство, че „една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“, продължава да е валидна и днес. Ябълките наистина са райски плод, те са истинска витаминна бомба и въпреки, че напоследък се заговори масово, за това, че са твърде агресивно обработени с пестициди, те остават една от най-добрите храни както за възрастните, така и за децата. Ябълките спокойно могат да са една от първите храни, различна от майчината кърма, с които да захраните бебето си.

Ябълките съдържат ценни витамини и минерали и фибри. Пектинът спада към т.н. разтворими фибри, които заедно с неразтворимите се грижи за редовното елиминиране на отпадните продукти от храносмилането. Ябълките са идеално средство за поддържане редовността на стомаха и предотвратяването на запек и диария.

Ябълките имат положително въздействие не само върху храносмилателната система, те са отличено средство за поддържането на сърдечно-съдовата система, белия и черния дроб.

Хранителни вещества в една средна ябълка:

Витамин А – 73 IU
Витамин C – 9 мг
Фолиева киселина (важна по време на бременност) – 4 мкг
Витамин Е – 0,66 IU

Минерали:
Калий – 158 мг
Калций – 9,5 мг
Фосфор – 9,5 мг
Магнезий – 7 мг
Селен – 0,4 мг

Ябълките съдържат и минимални количества желязо, манган, мед и цинк.

 

Кога ябълките могат да се въведат в бебешкото меню?

Ябълките са чудесен избор като една от първите храни, които ще въведете в менюто на кърмачето.  Те са изключително лесни за приготвяне, а също и за възприемане от детския организъм. Различните сортове ябълките предоставят разнообразие от вкусове през всички годишни сезони и могат да бъдат включени към всяка детска рецепта.  Ябълките могат да се добавят към различни зърнени закуски за по-големите деца, могат да се прибавят и към зеленчукови и месни пюрета, разнообразни печени, варени и сурови десерти, закуски с кисело мляко и бисквити и като и като част от плодови салати, миксове и смутита.

 

Ябълково пюре за бебета на възраст от 4 до 6 месеца

Продукти:

5-10 големи ябълки

Приготвяне:

1. Обелете и почистете сърцевината на ябълките, нарежете ги на полумесеци.
2. Поставете ябълковите резенчета в съд с вода, която е до ниво, за да ги покрие напълно.
3. Сварете ги до пълно омекване, ако е необходимо доливайте вода, за да не загорят. Ако разполагате с уред за готвене на пара, пригответе ги на пара.
4. Пасирайте сварените ябълки и приберете в бурканчета, които можете да съхранявате до 3 дни в хладилник или ги вакуумирайте. 
Приготвено по този начин ябълковото пюре може да се влага в други блюда, например в картофеното, което ще стане с още по-гладка и лека консистенция. 
5. Не изхвърляйте водата, в която сте варили ябълките, можете да я използвате за разреждане на пюрета и добавка към десерти. 
6. С порастването на бебето постепенно и внимателно можете да започнете да прибавяте различни подправки към ябълковото пюре като канела, ванилия и др.

Когато давате на бебето сурови ябълки, е добре да ги наблюдавате, за да не отхапят и погълнат прекалено голямо парче, с което да се задавят. Добре е предварително да обелите и нарежете ябълките на дребни парченца.

 

www. purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,092 преглеждания

Comments are closed.